Трагедія у Керчі: перед стріляниною Рослякова помітили у компанії двох невідомих у військовій формі

Трагедія у Керчі: перед стріляниною Рослякова помітили у компанії двох невідомих у військовій формі

Фото: Reuters

Бабуся, яка найбільше опікувалась онуком, помітила певні дивацтва у його поведінці.

У середу, 17 жовтня, у технологічний коледж міста Керч прийшла смерть. В мережі з'явилося відео, яке неможливо дивитися без сліз. Просто з того кривавого побоїща.  Перелякані діти, паніка викладачів. На сходах - тіла хлопчиків і дівчаток.

Розтрощені вікна, залита кров'ю підлога та пробиті кулями стіни, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень. На вулицях машини швидкої та надзвичайних служб. А ще війська і броньовики.  Із будівлі один за одним виносять тих, кому не пощастило. Тих, хто не встиг утекти.

Місць у швидких бракує. Поранених перевозять маршрутками, приватними авто та військовими машинами.

Під будівлю збігаються родичі студентів та працівників. Із шматочків розповідей вимальовується перша картина трагедії.  У коледжі підірвали вибуховий пристрій, нашпигований металевими деталями.

Але окрім того, хтось ще й планомірно розстрілював людей – каже свідок у скривавленій сорочці. Остаточні підрахунки шокують . Бійня забрала життя 21 людини. Десятки - шпиталізовано. Тієї ночі батьки потерпілих ще не знали, чи є серед загиблих - їхня дитина.

Тихого хлопця в обличчя знали тут  усі.  18-річний Владислав Росляков, студент четвертого курсу коледжу. На відео з камер спостереження зафіксовані останні моменти перед бійнею у коледжі. Юнак спокійно заходить у приміщення з двома рюкзаками. В одному з них - вибухівка. Його він лишає у їдальні.  Тут вибух мав би  завдати максимальної шкоди.  Коли вибухівка здетонувала, нападник починає йти по коридору, вбиваючи кожного на своєму шляху. Згодом - тіло Рослякова знаходять  у бібліотеці коледжу, де за основною версією слідства – він наклав на себе руки. Все ніби ясно, але на полицях бібліотеки поряд з тілом слідчі знаходять сліди кількох пострілів.

Знайомі хлопця кажуть – Влад шаленів від комп’ютерних ігор, одна з яких – імітувала стрілянину у школі. Мати нападника працює санітаркою в онкоцентрі та є свідком Єгови – забороненої у Росії релігійної організації. А батько Влада – пиячив та вже 8 років не жив із сім’єю. Чоловік каже, в дитинстві син був звичайним хлопцем. Його просто поплутав диявол.

"Хоч і мертвий, я його люблю, він моя кровинка, мій рідний син, я мріяв про нього", - розповідає чоловік.

Найбільше Владом опікувалась бабуся.  Саме в неї він поцупив кошти на боєприпаси - близько 20-ти тисяч рублів. Дивну поведінку свого онука пенсіонерка Таїсія помічає незадовго до стрілянини. Напередодні бійні він забрав усі фото із сімейного альбому та востаннє - приходив у компанії двох невідомих чоловіків у військовій формі.

Хто ці особи? Спільники? Версію, що Росляков діяв не сам – слідчі увесь час відкидають. Нападник готувався до масового розстрілу більше року. Вибухівку тестував неподалік - на території закинутої будівлі.

У липні Росляков успішно пройшов навчання у центрі підготовки поводження зі зброєю "Егіда" - у Сімферополі. За законами держави-окупанта 18-річний хлопець у змозі відповідально користуватися зброєю. Для порівняння, в Україні – дозвіл на зброю надається лише після 21-го року.

За місяць до нападу – хлопець із документами – купує гвинтівку та патрони. Ці кадри зняла камера стеження у мисливському магазині "Сокіл". Його директор запевняє - покупець надав усі необхідні документи.

За тиждень до кривавої бійні Влада навчали стріляти у дитячому таборі "Артек", що в окупованому Криму. Соцмережами шириться фото майбутнього нападника, який позує біля ураженої мішені в "артеківській" формі та зі зброєю у руках. Навчання відбулися під патронатом Міністерства внутрішніх справ Росії.

Росляков – майстерно продумав навіть одяг для нападу. Футболка із надписом "ненависть", військові чоботи – аби не підсковзнутися на калюжі крові. Та рукавиця на лівій руці – для зручного прицілу.

Подейкують, що над юнаком тривалий час знущалися у коледжі. Його колишня подруга свідчить – він був хорошим другом, але усю ненависть до світу – тривалий час приховував у собі.

Про наслідки такої замкнутої поведінки дитини – ТСН розповів сімейний психотерапевт.

"Нерозвернута агресія до когось, до якогось об’єкту. Людина починає накопичувати її в собі і це може призвести до самогубства. Таке агресивне дійство говорить про потребу влади. Це вихід емоцій і намагання взяти владу на себе", - зазначає психотерапевт Світлана Ареф’єва.

А-от експерт із безпеки дітей впевнена – Росляков увесь час проводив за комп’ютерними іграми, тому що батьківської підтримки у хлопця не було.

Тим часом з різних джерел лунають десятки версій нападу. Спочатку російські телеканали вже традиційно – звинуватили Україну. Однак дописи Рослякова у соцмережі свідчать – він був прихильником бойовиків на Донбасі та президента Росії  Путіна. Попри це президент України Петро Порошенко наголошує – трагедія стосується кожного з нас.

Із загиблими Керч попрощався за особливих заходів безпеки. Центральну площу міста пильно охороняють правоохоронці. 17 трун – це перші жертви нападу в коледжі.

Попрощатися з ними приходять сотні людей. Родичі жертв не витримують напруги. Бабусь несуть під руки. Усе місто не стримує сліз горя. Зі своїми одногрупниками прощаються й ті, яким у день бійні вдалося втекти від загибелі.

"Я був там, тепер боюся перебувати в натовпі, сняться кошмари", - розповів один із студентів.

Саме поховання - провели без сторонніх, на старому міському кладовищі. Серед загиблих і викладачі, і студенти, більшості з яких не виповнилося і 15 років. Рослякова спершу хотіли поховати в окремому, безіменному секторі кладовища. Але згодом передумали і залишили вибір цвинтаря на розсуд родичів.

Тож чи були у Владислава Рослякова спільники? Хто вплинув на тихого 18-річного підлітка, аби той скоїв наймасовіше вбивство в Криму – з моменту окупації? Запитання, на які і досі – немає остаточної відповіді.

Катерина Стеблевська

Повʼязані теми:

Наступна публікація