Супрун анонсувала запуск в 2019 році низки змін у наданні первинної меддопомоги

Супрун анонсувала запуск в 2019 році низки змін у наданні первинної меддопомоги

Фото: pixabay.com

У 2020 — розпочнуться зміни на стаціонарному рівні.

У 2019 році почне діяти програма “Безкоштовна діагностика” та нові електронні інструменти (електронний рецепт, картку пацієнта і направлення), у 2020 році розпочнуться зміни на стаціонарному рівні.

Про це написала у своєму Facebook в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Зокрема, під час інтерв’ю виданню "Сегодня" заступник міністра охорони здоров'я України Павло Ковтонюк повідомив, що реалізація "Безкоштовної діагностики" передбачає вільний вибір пацієнтом закладу, в тому числі й приватний, за умов участі в програмі. Це, як переконують чиновники МОЗ, сприятиме конкуренції за пацієнта.

Однак у переліку не буде діагностики МРТ, яка не є амбулаторною послугою. "Те, що в Україні люди роблять МРТ на кожну вірусну інфекцію, або для профілактики не є нормальною практикою. МРТ – це дороговартісне обстеження. І замовником цих досліджень є дуже вузькі спеціалісти: нейрохірурги, онкологи", - заявили у міністерстві. Втім, цю послугу надаватимуть на стаціонарах, де зміни почнуться у 2020 році. Аналогічний підхід буде і щодо проведення комп’ютерної томографії.

Ковтонюк анонсував зміни і в направленнях пацієнтів лікарями на рентген. На думку чиновника МОЗ, практики, коли пацієнта щоразу скеровують на флюорографію, будуть відходити, а їхнє місце займуть нові стандарти. Наразі таку поведінку лікарів пов’язують із відповідним навчанням у навчальних закладах. "Ми, зі свого боку, вводитимемо фінансові стимули, щоб лікарі користувалися сучаснішими практиками. Наприклад, якщо лікар зробить направлення на рентген легень без показань, ця послуга не буде оплачена НСЗУ".

Однак від 2019 року відомство планує зайнятися індивідуальним ліцензуванням лікарів. Наразі чиновники мають проект концепції індивідуального ліцензування. У разі його повної розробки документ передадуть на розгляд Верховної Ради. Це сприятиме зростанню професійної відповідальності спеціалістів.

Здорове харчування і розваги: як здолати зимову депресію

Здорове харчування і розваги: як здолати зимову депресію

Нагадаємо, що раніше українцям повідомили, які аналізи лишаться безкоштовними після реформи медицини

Повʼязані теми:

Наступна публікація