Трансплантація в Україні коштує у 3-4 рази дешевше, ніж у Європі – Супрун

Трансплантація в Україні коштує у 3-4 рази дешевше, ніж у Європі – Супрун

Уляна Супрун / Фото: Reuters

Лікарям вдалося зробити значно більше операцій, вважає урядовиця.

Виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун в ефірі "Сніданку з 1+1" заявила про те, що Україні варто розвивати напрям трансплантації органів та донорства, адже ціни на такі операції у нашій державі значно менші, ніж в європейських країнах.

"Трансплантація кісткового мозку в три або чотири рази дорожче, в залежності від того, чи це в Білорусії, чи це європейські країни. І трансплантація нирок там також в три-чотири рази дорожча. Ми би могли в три або чотири рази більше пацієнтів оперувати в Україні, аби тут залишили пацієнтів і тут мали змогу робити", - наголосила очільниця МОЗу.

За її словами, з українцями також треба проводити просвітницьку роботу щодо донорства органів. Зокрема, у США людина ще за життя може дати згоду на донорство своїх органів після смерті і це питання потім  не доведеться вирішувати рідним померлого.

"Щоби було більше інформації, щоб родини розуміли, що це насправді є дар життя. Що це дуже хороша річ, це правильно – передати органи, щоб інші могли жити, коли їхній родич вже не зможе їх використати", - пояснила очільниця МОЗу.

Супрун наголосила, що у пілотному законопроекті щодо донорства пропонується брати органи від померлих нерідних людей. Трансплантувати органи від нерідних живих людей – не дозволено. Натомість в інших країнах світу ця практика дуже поширена.

"Найбільше трансплантацій проводять з нирками, людина може жити з однією ниркою. Я маю дуже багато друзів в Штатах, які мали не від своїх сестер і братів нирку, а від чужих людей", - додала вона.

Нагадаємо, раніше в.о міністра охорони здоров'я Уляна Супрун пояснила, що заважає українцям бути донорами. За словами урядовиці, в Україні вже зараз можна було б робити пересадки серця, але реєстру донорів органів немає. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація