Транзит газу в обмін на скасування судових позовів: Росія знову вдалася до шантажу

Транзит газу в обмін на скасування судових позовів: Росія знову вдалася до шантажу

Фото: УНІАН

У "Газпромі" закидають "порушення балансу у стосунках з Україною".

Росія вимагає в української сторони відмовитися від перемоги в міжнародному арбітражі щодо контрактів із "Газпромом" в обмін на продовження контрактів на транзит газу через Україну.

Про це 10 січня заявив у Facebook повідомив виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

Він нагадав, що контракт на транзит газу між "Нафтогазом" та "Газпромом" завершується цього року. Тристоронні переговори на політичному рівні відбудуться 21 січня.

"Наразі "Газпром" офіційно заявляє, що рішення арбітражу "порушили баланс у стосунках". Тобто українській стороні потрібно відмовитися від перемоги у арбітражі", - написав Вітренко.

За його словами, Росія хоче, щоб плата Україні за транзит була лише відносно невеличкою знижкою від плати за російський газ, який має купувати Україна. "Тобто Україна має платити Росії за газ у шість разів більше, ніж Україна отримує за транзит. Гроші мають йти з України в Росію, а не навпаки. Це і є прийнятним "балансом у стосунках" для Росії, який вони хочуть відновити", - пояснив чиновник.

Він зазначив, що перемога в міжнародному суді дозволила Україні заощадити 77 млрд доларів за період 2012-2018 років.

"Без перемоги у арбітражі за контрактом на поставку газу та контрактом за транзит на сьогодні ми би мали сплатити "Газпрому" більше 73 млрд доларів за зобов'язаннями "бери або плати" за 2012-2018 роки і біля 4 млрд доларів за газ, поставлений у 2014-2015 роках. Ми мали б купувати газ у "Газпрому" за ціною вище, ніж ми купуємо газ з Європи", - пояснив Вітренко.

За словами чиновника, розірвані в міжнародному арбітражі контракти передбачали, що РФ отримувала б на 12 млрд доларів на рік більше за газ, ніж платила би за транзит.

Про зв'язок між тристоронніми переговорами щодо транзиту з 2020 року та арбітражем між Нафтогазом та Газпромом. Цього...

Опубликовано Yuriy Vitrenko Четверг, 10 января 2019 г.

Нагадаємо, раніше глава "Нафтогазу України" Андрій Коболєв розповів, що компанія подала до суду на "Газпром" через можливу втрату у вартості української газотранспортної системи внаслідок будівництва Росією обхідних потоків. Водночас він заявив, що якщо "Газпром" підпише довгостроковий контракт на транспортування газу Україною за Європейским правом, з гарантіями про оплату, то "Нафтогаз" відмовиться від позову.

Як російські "Газпром" та "Роснефть" хитають ціни на заправках в Україні

Як російські "Газпром" та "Роснефть" хитають ціни на заправках в Україні
Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація