"Три країни у світі володіють такою технологією": в Україні виготовили високоточний снаряд для артилерії

"Три країни у світі володіють такою технологією": в Україні виготовили високоточний снаряд для артилерії

Фото: ТСН

"Квітник" поки що не на озброєнні ЗСУ, але ним уже цікавляться іноземці.

Українські зброярі звітують про готовність розпочати серійний випуск керованого артилерійського снаряда "Квітник".  Боєприпас позбувся російських комплектацій і поліпшив технічні характеристики, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Юрій Шугаєв зачиняє двері високотехнологічної установки – це швейцарський центр, який заміняє з 20 токарних та фрезерувальних верстатів, котрі мають просвердлити, вирізати, розточити найдрібнішу деталь із точністю в наноміліметри. "Радянський інструмент цього зробити не може", - визнає оператор. У нього замовлення на деталь під назвою "кермо", це використовують у керованому артилерійському снаряді "Квітник".

Україна готова розпочати серійний випуск артснаряду "Квітник" без деталей російського виробництва

Україна готова розпочати серійний випуск артснаряду "Квітник" без деталей російського виробництва

"Квітник" — осколково-фугасний боєприпас із лазерною головкою самонацілювання. Снаряд 152-го калібру може влучити в мішень на відстані до 20 кілометрів. Його цілі – танки, бронетехніка, гармати, командні пункти, навіть рухома ціль у зоні ураження, оскільки політ можна корегувати за допомогою лазера. "Три країни у світі володіють такою технологією унікальною. Це неймовірна влучність. Він простіший за світові аналоги, дешевший і надійніший", - переконує директор дивізіону високоточного озброєння "Укроборонпрому" Андрій Артюшенко.

Раніше "Квітник" на 40% складали з російських деталей, тому останні кілька років шукали їм заміну – і зрештою зробили новий артснаряд уже з європейськими вузлами. "Збільшено дальність, безпеку, спрощено введення даних для експлуатації виробу", - пояснив директор ДП НПК "Прогрес" Олександр Матюхін. Нова українська розробка після модернізації стала дорожчою, але ціну українські зброярі вперто не називають.

Один американський аналог Excalibur коштує 70 тисяч доларів, проте керовані снаряди ефективніші і лише одним пострілом уражають мішені противника. Щоб поставити модернізований "Квітник" до війська, потрібні державні випробування. Українські військові цікавитися новинкою поки що не квапляться, натомість закордонні замовники вже з’явилися. 

Кореспондент ТСН Ігор Бондаренко

Повʼязані теми:

Наступна публікація