Три слідчих, два роки, нуль результату: в Умані досі не можуть знайти винних у смерті пацієнта під стінами лікарні

Три слідчих, два роки, нуль результату: в Умані досі не можуть знайти винних у смерті пацієнта під стінами лікарні

До чоловіка з ішемічним нападом так ніхто з лікарів і не вийшов.

В Умані на Черкащині 66-річний чоловік помер за 200 метрів до входу у лікарняну приймальню, так і не дочекавшись медичної допомоги. Свідки один за одним бігали по медиків, та у відділенні була лише медсестра, яка відмовилася виходити, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Олена не вірить у смерть чоловіка, не припиняє чекати і не може стримувати сльози. Їх спальня так і лишилася недобудованою. Так вони і розділяли обов'язки: вона обробляє землю, він будує дім. "Він їздив по цих крамницях, фотографував, а потім увечері на комп'ютері мені показував, чим ми будемо обкладати будинок. Дуже просила, щоби він не їхав. Я навіть слідом ішла та говорила, щоби не їхав", - каже Олена Огороднікова.

В Умані два роки розслідують загибель чоловіка, який не дочекався допомоги лікарів

В Умані два роки розслідують загибель чоловіка, який не дочекався допомоги лікарів

Олександр був пілотом МІГ-21, займався фехтуванням, вивчав карате на Кубі, де прожив три роки. Усе життя займався спортом, а за рік до смерті ще стрибав із парашутом – і ніколи не скаржився на здоров'я. Тож коли чоловік не повернувся додому, Олена забила на сполох не одразу.

Лариса Березнюк бачила, як помирав Олександр під парканом лікарні. "Він блідий був, блідий. Я взяла його за руку – пульс не прощупувався. На руці не можна було. Потім я до шиї руку приклала – відчула слабкий, але коли на грудях побачила, як інтенсивно, я зрозуміла, кажу: так він же живий", - пригадує вона. Жінка була вже четвертою, хто побіг у приймальне відділення по допомогу. І лише після того, як накричала, медсестра вийшла, однак тільки констатувала смерть. "Він помирав довго, хвилин 30-40 за розтином. Він помер від ішемічного нападу внаслідок ненадання екстреної медичної допомоги працівниками уманської районної лікарні, а правоохоронні органи приховують цей злочин усіляко", - каже син померлого Сергій Огородніков.

Він уже два роки оббиває пороги всіх інстанцій у пошуках винних. Кримінальне провадження за фактом смерті його батька відкрили за статтею про вбивство – це стандартна процедура. Доказів не знайшли, справу хотіли закрити, але син був протии. "Дане кримінальне провадження було відновлено згідно з рішенням апеляційного суду Черкаської області, і слідчим перекваліфіковано – ненадання медичної допомоги медичним працівником", - розповів старший слідчий Руслан Гуменюк.

Це вже третій слідчий у справі. Щодо попереднього родичі загиблого вимагають службового розслідування. "Не можу сказати, що запоров справу... Родичі Огороднікова вважають, що слідчий необ'єктивний чи зацікавлений. Щоб не було ніяких нарікань, був змінений слідчий. Медсестра, яка була на чергуванні, не могла залишити свій пост, як в ході слідства встановлено", - пояснив заступник керівника місцевої прокуратури Сергій Манчинський.

Ця медсестра в лікарні вже не працює, а зв'язатися з нею вдалося. "Ні, не звільнили, у мене декретне місце. Уже з декрету виходила дівчина, працювати там я не могла. Я не знаю, як пояснити це, чому не надала допомоги. Я би надала, якби його просто вчасно принесли в приймальне відділення. Там було кому нести", - пояснила вона.

Чому в приймальному відділенні була тільки медсестра, пояснити нікому - головний лікар на лікарняному, заступник у відпустці. Відповіді шукатимуть правоохоронці.

Кореспондент ТСН Ольга Нескородяна

Повʼязані теми:

Наступна публікація