Тривала дорога на роботу зменшує продуктивність та загрожує проблемами з психікою

Тривала дорога на роботу зменшує продуктивність та загрожує проблемами з психікою

Фото: pixabay.com

Експерти порадили, як зняти напруженість та відновити сили після тривалої "подорожі".

Причиною стресу, депресії та поганого сну може виявитися тривалий шлях на роботу, йдеться у сюжеті "Сніданку з 1+1".

Вчені з Кембриджського університету, дослідивши 34 тисячі британців, дійшли висновку, що ті, хто в дорозі більше години - менш продуктивні та частіше страждають від проблем із психікою.

Українці готові жертвувати власним часом заради роботи: три години в обидва боки не лякають кожного п’ятого. Саме стільки наших співвітчизників щодня здійснюють цілу подорож, щоби попрацювати та повернутися додому. Ще третина українців на дорогу в обидва боки витрачає трішки менше - до двох годин.

За словами HR-експертів, під час відбору кадрів не останню роль відіграє місце проживання потенційних працівників. Деякі компанії навіть виділяють час для зняття стресу, щоби зменшити їхню напруженість після дороги.

"Є якісь командоутворювальні заходи, є тімбілдинги. Є вранішня кава і чай, коли можна поспілкуватися із колегами – вилити душу про те, як ти доїхав сьогодні. Знаю одну ІТ-компанію, яка запрошувала тибетських монахів, які допомагали програмістам розслаблятися. Знімати мозкову втому", - розповіла HR-експерт Тетяна Пашкіна.

Своєю чергою психологи радять більш традиційні та не менш дієві методи: у дорозі можна відволіктися на прослухування музики чи читання книжок. Якщо вже так вийшло, що стресу не уникнути – в собі його не тримайте.

"Хваліть себе, якщо у вас вийшло не потрапити в затор. Ось проїхав класно без заторів - красень або розумниця, ластівка-касаточка. Не обмежуйте себе. Раз на тиждень кудись в тишу - за місто, де ви можете походити, потриматися за дерева, подихати, покричати", - зазначає психолог Марія Фабричева.

А ще не забувайте, що найкращим антистресом у будь-якій поїздці є правильно розрахований час. Наприклад, години пік можна уникнути, якщо вийти з дому на півгодини раніше. Так ви збережете гарний настрій на увесь день.

Нагадаємо, раніше учені назвали продукти від застуди та пригніченого настрою. Дієтологи радять вживати їх, щоби підготувати організм до похолодання та врятуватись від осінньої нудьги.

Повʼязані теми:

Наступна публікація