Трійця 2023 року: що приготувати до святкового столу

Трійця 2023 року: що приготувати до святкового столу

Трійця 2023 року: що приготувати до святкового столу / Фото: Pexels

Зелені свята або Трійця - велике церковне свято, дата якого прив'язана до святкування Великодня. Цьогоріч християни західного та східного обряду вперше за багато років святкуватимуть Зелені свята разом - 12 червня. Читайте в матеріалі ТСН.ua, які страви повинні бути на святковому столі на Трійцю.

На Трійцю традиційно будинки прикрашають гілочками дерев, польовими квітами, травами та іншими рослинами, зокрема лепехою. А ще вся родина збирається за святковим столом, щоб відсвяткувати одне з 12-ти найбільших святу церковному календарі. Обід повинен включати в себе певні страви.

Трійця 2023 року: які страви повинні бути на столі

  1. Рибні та м'ясні страви - протягом тижня до та після Зелених свят посту не потрібно дотримуватися навіть в середу та п'ятницю, а тому не забороняється готувати на святковий стіл страви з м'яса і риби (печеня, відбивні, котлети).
  2. Млинці - традиційна страва на Трійцю, яка обов'язково повинна бути на столі.
  3. Страви з яйцями - омлети, яєчні страви тощо можна без проблем готувати в ці дні.
  4. Пироги та пиріжки - наші предки сприймали Троїцькі пироги (так їх часто називали), як щось особливе, а тому шматочок завжди клали біля ікони, коли доньки виходили заміж, ці шматочки Троїцьких пирогів віддавали, як обереги щастя в новій сім'ї.
  5. Салати - на святковому столі до Трійці обов'язково повинні бути різноманітні салати.

Варто пам'ятати, що на Зелені свята дуже важливо готувати страви з великою кількістю зелені.

Що приготувати на Зелені свята 2023 року: кілька смачних рецептів

Трійця 2022: що приготувати / Фото: Pexels

Пиріг зі щавлю

Вам знадобиться:

  • 200 г свіжого щавлю;
  • 1 склянка борошна;
  • 1 склянка цукру;
  • 3 яйця;
  • 1 столова ложка коньяку;
  • цукрова пудра.

Приготування доволі просте:

  1. Щавель ретельно промити, дати воді стекти, а потім нарізати соломкою.
  2. Викласти до змащеної олією форму.
  3. Окремо збити яйця з цукром - має вийти стійка біла маса. Додати борошно і коньяк, а потім перемішати.
  4. Залити щавель тістом.
  5. Поставити до розігрітої до 180 градусів духовки на 30 хвилин.

Коли пиріг зі щавлем буде готовий, остудити його та посипати цукровою пудрою.

Зелений борщ зі шпинатом

Зелений борщ: рецепт на Трійцю / Фото: pixabay.com

Вам знадобиться:

  • 1 середня морквина;
  • 2 цибулини;
  • 2 картоплини;
  • 1 лавровий лист;
  • 1 пучок шпинату;
  • 1 пучок зеленої цибулі;
  • 2 столові ложки соняшникової олії;
  • 4 перепелині яйця;
  • сіль та перець.

Як приготувати зелений борщ зі шпинатом:

  1. Почистити одну цибулину та половину морквини. Моркву порізати на кружальця, а цибулю залишити цілою. Взяти каструлю на 1,5-2 літри, покласти туди овочі, залити водою, додати дрібку солі та лавровий лист. Довести до кипіння і проварити 20 хвилин. За бажанням можна додати корінь селери, стебла петрушки і кропу.
  2. Відварити перепелині яйця (4-5 хвилин). Коли овочевий бульйон буде готовий, видалити з нього лавровий лист і овочі, а воду залишити на маленькому вогні.
  3. Подрібнити на маленькі кубики другу половину морквини, дрібно порізати цибулину. Почистити картоплини і порізати на такі ж кубики, що й моркву.
  4. Добре промити пучок шпинату, порізати крупно чи порвати на шматки. Промити зелену цибулю, порізати. Все це додати до каструлі з бульйоном і довести до кипіння.
  5. Налити 2 столові ложки соняшникової олії та варити 10-15 хвилин, поки картопля не стане м'якою.

В кожну тарілку борщу потрібно покласти одне яйце, розрізане на половинки.

Сирні млинці з зеленню

Вам знадобиться:

  • 2 яйця;
  • 1,5-2 склянки молока;
  • 150 г твердого сиру;
  • 1-1,5 склянки борошна;
  • 1 чайна ложка розпушувача;
  • 2 столові ложки соняшникової олії;
  • різна зелень (зелена цибуля, кріп, петрушка);
  • 1 зубчик часнику;
  • 50 г вершкового масла;
  • сіль, цукор.

Процес приготування дуже простий:

  1. Потерти сир на дрібну терку;
  2. Добре промити зелень, просушити і дрібно порізати.
  3. Пропустити часник через прес для часнику.
  4. Збити яйця з сіллю та цукром, додати підігріте молоко, всипати борошно, все ретельно перемішати.
  5. Додати до тіста сир, зелень і часник. Потім влити олію і ще раз перемішати.

Сковороду рекомендується змащувати лише для першого млинця. Тісто набирається черпаком і обсмажується з обох сторін. Готові млинці треба змастити вершковим маслом.

Повʼязані теми:

Наступна публікація