"Труби рвуться у всій країні". Пориви на тепломережі загрожують "льодовиком періодом" Харкову

"Труби рвуться у всій країні". Пориви на тепломережі загрожують "льодовиком періодом" Харкову

Фото: Reuters

Міські чиновники розводять руки і пояснюють все старими трубами.

В останню ніч температура падала до 19 градусів морозу в Сумах і Чернігові. Удень найхолодніше було у Вінниці - мінус 14 градусів, а в Луганську було мінус 13, в Харкові до мінус 15 градусів, повідомляється у сюжеті ТСН.Тиждень.

Найбільше вдарили морози по харків'янах, а саме по місцевій тепломережі, яку прорвало вночі. Десятки тисяч містян уже більше доби живуть без тепла.

Місто-мільйонник Харків може повторити комунальну катастрофу Алчевська у січні 2006 року, коли через 20-градусний мороз системи опалення в місті розмерзлися. Прогнози синоптиків комунальники проігнорували і не злили воду з труб. У більшості алчевських будинків у промерзлих квартирах опинилися майже 60 тисяч жителів. У місті тоді оголосили надзвичайну ситуацію державного рівня.

Міська влада не називає, скільки людей наразі потерпають через холоднечу, а рахує будинками та так званими об’єктами інфраструктури. Удень це були 81 багатоповерхівка, дитячі садки, лікарні та школа. Температура в помешканнях була 12-14 градусів тепла і продовжувала падати.

У спальному районі міста Салтівці батьки шоковані, якщо до вечора тепла не дадуть.

Без опалення залишився цілий медкомплекс, зокрема, пренатальний центр, де лікують немовлят. Його обігрівають тепловими гарматами та обігрівачами, але вони можуть перевантажити електромережу, тож поруч із лікарнею чергує пересувна електростанція:

Рятувальники розгорнули пункти обігріву біля лікарні та в спортзалі школи. Обіцяють зігріти найбільш незахищені верстви населення.

Як зігріти тисячі людей - відповіді немає. Прес-служба міськради офіційно заявляє, що коментарів не буде. На сайті мерії є лише вітання уродинникам - почесним жителям Харкова. У місто з Києва прилітають представники Міністерства регіонального розвитку та служби з надзвичайних ситуацій. Місцеві доповідають їм - ситуація контрольована.

Заступник міністра - перший, хто за добу дає офіційний коментар. Чиновник нарікав на незадовільний стан теплової мережі. "Я бачу те, що необхідно переглянути і план роботи, і на підготовку до зими харківських теплових мереж. І я думаю, що повинна втрутитися міська влада для того, щоб подивитись на фінансування цих мереж, тому що стан мережі незадовільний", - заявив Едуард Кругляк, заступник міністра регіонального розвитку.

Заступник міського голови розповів про те, що тепломережа дуже стара. "Зношення труби. Це труба 1981 року. З іншого боку - мороз, більший тиск підвищився. Більший тиск подавали. Ось така ситуація, не можна сказати, не є екстраординарною. Ми не тільки тут маємо прориви трубопроводів. Вони рвуться у всій країні", - сказав Ігор Терехов, заступник мера.

Скільки триватимуть роботи із ліквідації аварії - чіткого прогнозу чиновники не дають. Вони сподіваються подати тепло у всі будинки до ранку. Тим часом, за прогнозами, температура вночі в Харкові може впасти до 22 градусів морозу.

Мар'я Уманська

Через негоду Харків опинився на межі комунальної катастрофи

Через негоду Харків опинився на межі комунальної катастрофи

Повʼязані теми:

Наступна публікація