Труханов вирішив повернути в Одесу проспект Маршала Жукова Актуально

Труханов вирішив повернути в Одесу проспект Маршала Жукова

Міський голова підписав розпорядження про скликання громадських слухань.

Мер Одеси Геннадій Труханов заявив про те, що вирішив повернути в Одесу проспект Маршала Жукова і вулицю 25-ї Чапаєвської Дивізії.

Про це він повідомив на початку 45-ї сесії Одеської міськради 16 вересня, пише "Таймер".

"Я підписав розпорядження про скликання громадських слухань щодо питань про повернення деяким об'єктам топоніміки в місті колишніх назв", — розповів мер.

Після цього в залі пролунали обурені голоси: виявляється, в мерію проникли активісти-радикали. "Ніхто не позбавляв голосу міста-героя Одесу", — заявив їм мер.

Як повідомлялося, п'ять років тому депутати проголосували за пакет законів про декомунізацію: комунізм прирівняли до нацизму, ухвалили рішення розсекретити архіви КДБ, перейменувати населені пункти, віддати належне ветеранам повстанської та народної армії, а також прибрати комуністичних ідолів з міст і селищ. Протягом цього часу свої назви змінили майже тисяча населених пунктів і майже 30 районів.

Одеський проспект Жукова 2016 року перейменували в проспект Небесної Сотні. Через рік депутати міськради повернули старі назви всім декоммунізірованним вулицям, провулкам і проспектам. Але Приморський суд Одеси визнав незаконним рішення міськради.

16 липня 2019 року Конституційний суд на закритому засіданні визнав конституційним закон про декомунізацію — "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки".

Повʼязані теми:

Наступна публікація