ТСН отримала ексклюзивні кадри з пропозицією хабара очільниці МОЗ

ТСН отримала ексклюзивні кадри з пропозицією хабара очільниці МОЗ

Фото: Reuters

На відео фігурують високі чиновники міста Вишневого

Плівки Холодницького у відеоформаті. Ексклюзивно до ТСН потрапило відео, як Уляні Супрун, виконувачу обов'язків міністра охорони здоров'я, пропонують хабара квартирою, в обмін на медичне обладнання для лікарні міста Вишневого. Це одна історія з кількох розмов з акваріума в кабінеті керівника Антикорупційної прокуратури Назара Холодницького. У ній фігурують щонайменше п'ять осіб, йдеться в ТСН.19.30.

На відео, спочатку  він щось  шепоче на вухо, потім хапає за лікоть  Уляну Супрун, бере за  руку  і  знову тихо промовляє.

 “Я не розумію  такі  речі, я розкажу як, у нас будинки будуються гарні», - каже очільник радикалів Києво- Святошинського району Олександр Богачов.

Комплекс  "Акварелі 2” на околиці Вишневого.  Імовірно, у цій іще не добудований секції однокімнатна квартира  мала стати  власністю  Уляни  Супрун.  В.о міністра ще взимку  обмовилася, що їй, у неї в кабінеті, пропонував  хабара помічник Олега Ляшка і  очільник радикалів Києво- Святошинського району Олександр Богачов.  Саме він уже на відео.  Помічник  депутата каже, що Супрун, мовляв, сама  жалілася  на брак  власного житла, а  він розчулився.

“Я людина чуйна і не міг не відгукнутися, що я просто, щоб  допомогти,  покращити умови і за це виходить  мене хочуть судити», - каже  Богачов

Уляна Супрун ,нібито,  одразу  заявила  до органів і  весь час підігравала дійовим особам.  На відео уже  міський голова Вишневого особисто  зустрічається  з нею. І  розмірковує  над  схемами передачі квартири для неї.

«Як ви задекларуєте, це ваше питання, придбали, не придбали... Але є певні фонди такі, мої особисті», - заявляє чиновник.

Ексклюзив ТСН. НАБУ оприлюднила відео пропозиції хабара для Уляни Супрун

Ексклюзив ТСН. НАБУ оприлюднила відео пропозиції хабара для Уляни Супрун

Тобто квартира призначена для Супрун, з якихось фондів  міського голови.  Водночас у міськраді заперечують наявність  вільного житла.

“Забудовники місту квартири не передають, тому наш квартирний  фонд вже 7 років не поповнюється», - заявляє заступник  міського голови Георгій Майсурадзе.

Квартиру для Супрун мали оформити на її помічника.  Міський очільник  навіть везе його показувати помешкання.

Міський голова Вишневого Ілля Діков спочатку всіляко уникав зустрічі з журналістами. А потім написав листа, що утримається від коментарів до закінчення слідства.  Забудовники “Акварелів 2”, вони теж фігурують на плівках Холодницького, також не хочуть зустрічатися з журналістами.  А тут  могли пояснити, хто і чим платив за квартиру для хабара. 

В обмін на квартиру лікарня Вишневого мала  б отримати медичну  техніку,  зокрема мамограф, за рахунок міжнародних організацій. Лікарі не приховують високого рівня онкозахворювань у місті.

Нібито добра справа - допомогти заради громади. Але на іншому відео міський очільник розмірковує як можна заробити на обладнанні.

“Ми берем 50 відсотків там, грубо кажучи, пишемо 100 гривень в день. Соціальні, тобто ветерани, малозабезпечені, всі інші, грубо кажучи, в день на десять талончиків», - промовляє чиновник.

Член правління Центру протидії корупції Олександра Устінова каже, що такі схеми: влада-лікарня-обладнання-відкат типові для України. Найгучніші скандали пов’язані з “Охматдитом» та Інститутом раку. Масштаби Вишневого менші, але і вони дають учасникам дивіденди.

Кожен раз, коли закуповується медичне обладнання, спочатку всі на цьому піаряться. Потім гроші на обслуговування цього обладнання дерибаняться. І третя стадія корупції, яку ми спостерігаємо - це обладнання потім продається. От ми пам’ятаємо, як супердороге обладнання, яке закуповували для “Охматдиту», знайшли десь на складах Вінницької області», - розповідає член правління центру протидії корупції.

 Розплутавши цей клубок, у  НАБУ склали повідомлення про підозру - розповідає детектив Артем, але прокурори САП ніяк її не погодять.

 Сама Уляна Cупрун та її помічник,на якого й оформляли  квартиру,  обіцяють прокоментувати  цю історію згодом. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація