ТСН з’ясувала, чому українські ліфти перетворилися на кабіни смерті

ТСН з’ясувала, чому українські ліфти перетворилися на кабіни смерті

Пробема в застарілості обладнання, котре виготовлено здебільшого ще за радянських часів.

Українські ліфти непередбачувані та небезпечні, тому що більшості з них вже давно за 25 років, а саме такий термін експлуатації їм давав виробник. Несправні підйомники вже наробили чимало горя, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Остання гучна трагедія сталась у Сумах. "Це все, що залишилось мені від сина. Я тепер можу дивитись тільки на його фотографію", - каже вбита горем мама. Вчора її малюку мало б виповнитися 3 місяці. Через надскладну вагітність та пологи його назвали Богданчиком. Життя малюка обірвалося 2 січня на очах його мами та дідуся, коли вони вивозили візочок із ліфта. "Упала вниз кабіна, пішла неконтрольовано вниз. Стелею розчавило дитину", - кажуть дідусь і бабуся хлопчика. Ліфт, де сталася трагедія, опечатали на час слідства. 24-річна мати разом із чоловіком переїхали з квартири у приватний сектор. "Ми там не можемо знаходитися – ні морально, ні фізично", - пояснила Руслана Чернишова.

Непередбачувані та небезпечні: чому українські ліфти вбивають

Непередбачувані та небезпечні: чому українські ліфти вбивають

За два роки до трагедії, після капітального ремонту в ліфті, родина дзвонила та писала звернення, що той постійно зависає між поверхами. Їм відповідали, що це притираються деталі, а сам ліфт - справний. У справі нині що двоє підозрюваних – під домашнім арештом керівник підприємства "Міськсумиліфт" та електромонтер, що під час ремонту ліфта під'єднав дріт до двох клем і зробив можливим рух підйомника з відчиненими дверима. "Сам електромонтер, який здійснював, це підтвердив. Він його не відключив і так залишив. І в зв'язку з цим, мабуть, це поки що припущення, це пізніше скаже експертиза, мабуть, і почалося це некероване падіння ліфта", - вважає адвокат Юрій Дяченко.

Тим часом у Сумах розпочали позапланову перевірку усіх ліфтів, щоби з'ясувати, чи є ще такі, що становлять загрозу для мешканців інших багатоповерхівок. 79 підйомників уже зупинили. Однак це проблема не тільки Сум – кабіни віджили своє практично по всій країні. Підйомнику в одному з будинків у Києві 44 роки – люди хрестяться, коли заходять у ліфт. Наступного дня після трагедії у Сумах у цьому ліфті летіла бабуся з онуком – Марк лише перелякався, а його бабуся зазнала перелому перенісся. "Ліфт поїхав різко вгору, а потім різко вниз. Але, слава Богу, спрацював гальмівний трос. Ліфт дуже різко зупинився, в цей момент мама впала, перекинувся візочок", - розповіла мати дитини Надія Лисенко.

Зараз ліфт вимкнули. Це не перший випадок, коли саме тут травмуються пасажири. 77-річна Людмила Олександрівна відтоді ходить, опираючись на тростину. "Він з такою силою понісся вниз, що я опинилася аж у підвалі. Я вдарилася спиною, впала", - розповіла киянка Людмила Буслова. Керуюча компанія запевняє, що цей ліфт замінять уже цього року, а поки що люди змушені ходити пішки. Є й ті, що зовсім не виходять на вулицю - через свій поважний вік та складність пересування по сходах.

Родині Поліщуків пощастило – їхнього 2-місячного сина Арона няня встигла витягнути з візочка, який трощив ліфт. Юлія та Євген подали до суду та планують відшкодувати за моральні збитки 600 тисяч гривень. "Наразі ніхто не прийшов, не вибачився. Тобто ні обслуговуюча компанія, ніхто не з’явився. Тобто хоча б по-людськи прийти вибачитися", - каже тато врятованого хлопчика Єгор Поліщук.

Аби поїздка у ліфті пройшла безпечно - треба дивитися його на зовнішній стан. Якщо підйомник переїхав або не доїхав до рівня підлоги – не варто ним користуватися. Якщо застрягли – дзвоніть 101. "Якщо раптом ліфт опинився поміж поверхами, і своїми силами, припустимо, сусіди вже відкрили двері – я би не рекомендував самостійно вибиратися. Тому що ліфт може поїхати", - пояснив командир комунальної аварійно-рятувальної служби Києва Дмитро Пікало. Експерт з дитячої безпеки нагадує, як правильно заходити до ліфта з малюками: "Беремо до себе дитинку на руки або ж розміщуємо його в слінгу для того, щоби він був поряд із нами. Закатуємо спершу візочок. Спершу виходить дорослий із ліфта, потім ми забираємо візочок".

Якщо ви травмувалися через несправність ліфта – робіть якомога більше фото та відео з місця події. Так радить адвокат Павло Горницький. "Потрібно викликати поліцію. Далі – здійснювати фотографування, бо якщо поліція своєчасно не приїде, може приїхати обслуговуюча компанія, вона запустить ліфт і фактично знищить ті сліди злочину", - пояснив він. У Сумах адвокат родини, де загинув хлопчик, домагається визнання потерпілими усіх членів сім’ї та планує подавати позов про стягнення моральної шкоди.

Кореспондент ТСН Валерія Ковалінська

Повʼязані теми:

Наступна публікація