Турчинов розкрив, коли і з чого саме почалася прихована окупація Криму

Турчинов розкрив, коли і з чого саме почалася прихована окупація Криму

Фото: Getty Images

Секретар РНБО впевнений, що рішення про анексію півострова у Росії ухвалили давно.

Прихована фаза окупації Криму Росією розпочалася ще 20 січня 2014 року з захоплення об’єктів критичної інфраструктури на півострові.

Про це у четвер, 15 лютого, розповів секретар РНБО Олександр Турчинов під час засідання суду, на якому розглядається справа щодо державної зради Віктора Януковича. До відкритої фази Кремль перейшов лише за тиждень, стверджує чиновник.  

"Так, мені відомі достеменно ці факти [підготовки збройного вторгнення з боку Російської Федерації]. Тут в суді виступав один поважний [екс-депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов] і він розповідав, що емоційне ухвалення було рішення щодо вторгнення в Крим, що Путін "погано приземлився", що у нього там щось боліло і він ухвалив рішення 22-го [лютого 2014 року], а 23-го захоплення вже почалося", - розповів Турчинов.

За його словами, інформація, яку напередодні на суді озвучив екс-депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов, не відповідає дійсності. За словами останнього, Путін начебто ухвалив "емоційне" рішення про анексію Криму у ніч проти 23-го лютого 2014 року.    

Колишній депутат Держдуми Пономарьов вказав на викривальні факти російської агресії

Колишній депутат Держдуми Пономарьов вказав на викривальні факти російської агресії
"Ну, вибачте, ця інформація необ’єктивна з моєї точки зору. Будь-який професіонал скаже, що таку операцію як окупація Криму треба готувати заздалегідь. І росіяни, безумовно, заздалегідь дуже професійно, дуже серйозно готувалися до окупації Автономної республіки Крим. Хочу сказати, що це навіть не почалося 20-го [лютого 2014 року], як написано на медалі, яку видав Путін агресорам, які працювали на захоплення Криму, - сказав Турчинов. - Ми пам’ятаємо, що у минулому році відбувалися навчання "Захід-2017". У 2013-му році проходили аналогічні навчання, також на території республіки Білорусь, і фабула навчань була у наступному: якась дружня країна звертається до Російської Федерації, до Білорусі з проханням щодо відновлення конституційного ладу у країні і допомогти побороти терористичні угруповання, які захопили центральні органи влади. І, зрозуміло, російські та союзницькі війська допомагають відновити конституційний лад. Тобто такі навчання проводилися вже у вересні 2013-го року".

За словами секретаря РНБО, у Росії боялися, що Янукович може в будь-який час може втратити владу в Україні.

"Тобто вони розуміли, що режим Януковича може впасти у будь-який час. Вони розуміли, що він веде країну до колапсу. Вони розуміли, що тільки за фінансової допомоги РФ режим може існувати. І саме на випадок його падіння вже починали готувати захоплення української території та так зване відновлення легітимної, а фактично маріонеточної влади", - зазначив він.

На суді Турчинов також розкрив, коли і з чого саме почалася прихована окупація Криму.   

Фото: Getty Images
"Я казав, що 20-го [лютого 2014 року] почалася операція, але це була прихована частина операції. Ми нічого про це не знали на Майдані, нам було не до того. Інформації ніхто не надавав. Ми фактично тоді були на межі взагалі існування. І в цих умовах вони тихо брали під контроль об’єкти критичної інфраструктури, вистроювали свою владну вертикаль і 27-го, о 4-й ранку, наскільки я пам’ятаю, вони почали відкриту фазу вторгнення, коли захопили Кабінет міністрів, коли захопили кримський парламент, коли неприховано почали перекидати додаткові сили з Російської Федерації для встановлення повного контролю і окупації Автономної республіки Крим. Підготовка була дуже серйозною і дуже багато було працівників силових структур, збройних сил, які працювали в Криму, яких завербували російські спецслужби. Тому розпочалася масова зрада, почався масовий перехід на бік агресора – і це була одна з найголовніших проблем, з якими ми стикнулись, коли нам стало відомо про початок агресії Російської Федерації, про початок окупації Криму", - повідомив він.

Зазначимо, що під час засідання Турчинов також повідомив, що Росія у 2014 році готувала вторгнення на материкову частину України, а також заперечив, що життю Віктора Януковича щось загрожувало.         

Повʼязані теми:

Наступна публікація