Турчинов у подробицях розповів про жахливу ніч на Майдані, коли силовики спалили Будинок профспілок

Турчинов у подробицях розповів про жахливу ніч на Майдані, коли силовики спалили Будинок профспілок

Фото: УНІАН

Секретар РНБО згадав, як правоохоронці закидали активістів гранатами та обстрілювали з помпових рушниць.

У ніч підпалу силовиками Будинку профспілок керівництво Майдану знало, що готуються провокації проти активістів, проте сподівалися, що нардепи вирішать проблему безкровно і проголосують за повернення Конституції 2004 року.

Про це розповів секретар РНБО Олександр Турчинов в інтерв'ю "Цензор.нет".

"Ми знали, що готуються провокації. Ми не могли не діяти. Майдан вимагав дій. Не можна було просто сидіти і вичікувати. Ми розраховували, що, коли сто тисяч людей підійдуть до парламенту, то у депутатів з'явиться настрій голосувати... Але вони почали вбивати беззбройних людей", - зазначив він.

За словами Турчинова, силовики взяли штурмом всі далекі барикади, захопили Жовтневий палац і підійшли впритул до Будинку профспілок, де був розташований штаб Євромайдану.

"У нас до часу закінчення ультиматуму залишалися під контролем тільки Будинок профспілок і оточена з усіх боків площа Майдану зі сценою. Багато хто тоді, чесно кажучи, розуміючи, що силовикам дано команду на застосування зброї, і що ті готові вбивати, покинули Майдан. Але ті, хто залишилися, стояли до кінця", - додав він.

Як згадує нинішній секретар РНБО, тоді протестувальники мали лише один захист - вогонь.

"Усе, що горіло, ми кидали в вогонь, і полум'я стримувало наступ силовиків. Цей вогонь вони намагалися гасити з водометів. Вогняне кільце постійно звужувалося. Вже навіть на сцені відчувалося тепло вогню. Силовики спробували прорвати оборону декількома бронетранспортерами, але після того, як один спалили пляшками із запальною сумішшю, ці спроби припинилися", - розповів Турчинов, додавши, що після цього Майдан почали закидати світло-шумовими гранатами з прикрученими до них ізоляційною стрічкою болтами і цвяхами, а також обстрілювати з помпових рушниць.

Одна з гранат, що розірвалися в повітрі, тоді посікла Турчинову обличчя осколком, але медики оперативно надали йому медичну допомогу.

"Якраз почалася пожежа в Будинку профспілок, потрібно було організувати евакуацію. В першу чергу виносили поранених, винесли навіть убитих. Обійшли всі поверхи, крім горішнього, де були вже бійці підрозділу "А" СБУ, котрі пробралися туди дахами сусідніх будинків. Діяти треба було дуже швидко, тому що пожежа поширювалася всією будівлею з неймовірною швидкістю. Ну і практично всіх вдалося вивести. Крім 10 осіб убитих вдень, під час нічного захисту Майдану загинуло ще 16 хлопців і більше двохсот отримали поранення, зокрема і кульові", - запевнив він, посилаючись на офіційні дані прокуратури, що після гасіння пожежі знайшли тільки два тіла, які також могли належати раніше вбитим людям.

Турчинов зазначив, що пожежа у Будинку профспілок почалася на першому поверсі правого крила, де було розміщено склад теплих речей, ймовірно, через підрив гранати.

"Ми спробували загасити пожежу. Я дав команду спустити пожежний брандспойт з другого поверху через вікно штабу. Включивши воду, почали заливати вогонь. Буквально за десять метрів від нас вже наступали силовики. Нас розділяв тільки вогонь підпалених шин. Бачачи, що ми намагаємося загасити пожежу, нас закидали гранатами. За мною стояв молодий хлопець, я його не знав, він допомагав нам гасити пожежу. Граната потрапила йому в живіт і одразу розірвалася. Кров і кишки на асфальті..." - зауважив він, сказавши, що після цього було вирішено припинити гасіння пожежі.

Водночас Турчинов наголосив, що намагався викликати пожежників, проте вони відмовилися допомогти, пояснивши це тим, що у них після гасіння БТРів закінчилася вода.

"Через те, що будинок спалахнув практично одночасно в різних місцях і буквально за короткий час, вогонь охопив весь Будинок профспілок, виникла версія, що це зробили силовики, щоб знищити штаб і головний опорний пункт революції. Ймовірно, вони сподівалися, що штаб згорить з усіма нами, і це буде вже перемога. Згоріла вся штабна документація, запаси теплого одягу і харчування", - розповів він.

Окремо Турчинов також згадав, як на власні очі бачив диво: "Горить Будинок профспілок, "Беркут" з торця будівлі намагається прорватися через охоплені вогнем залишки барикад. Мороз, але густий чорний дим йде не вгору, а стікаючи, як водоспад, стіною, змінює напрямок біля самої землі і огортає "Беркут", що наступає на нас. За законами фізики це неможливо, але дим йде на них, нічого не видно, вони задихаються..."

Повʼязані теми:

Наступна публікація