Турчинов закликав визнати ФСБ і Генштаб РФ терористичними організаціями

Турчинов закликав визнати ФСБ і Генштаб РФ терористичними організаціями

Фото: УНІАН

До того ж секретар РНБО закликав визнати Росію державою, що розповсюджує тероризм у світі.

Російська ФСБ і Головне управління Генштабу РФ повинні бути визнані терористичними організаціями, а Росія - державою, що розповсюджує тероризм у світі.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов.

"Силовими структурами нашої держави викрито створену спецслужбами держави-агресора агентурну мережу, яка несе відповідальність за серії терактів на території України, підривів та вбивств, зокрема, співробітників СБУ та ГУР МО України. Було затримано чинних співробітників спецслужб РФ, зізнання яких свідчать про цілеспрямовану організацію ФСБ та військовою розвідкою РФ терористичної діяльності на території нашої держави”, - наголосив він.

За словами Турчинова, були отримані докази, що відповідальність за організацію терору і диверсій на території України несуть директор ФСБ РФ генерал Олександр Бортніков, начальник департаменту контррозвідувальних операцій ФСБ генерал Дмитро Мінаєв, начальник ГУ ГШ ЗС РФ віце-адмірал Ігор Костюков, а нині проти всіх осіб, причетних до організації та виконання терактів, відкрито кримінальні справи.

Також Турчинов вважає, що цих осіб потрібно внести як терористів до бази Інтерпола та до санкційних списків.

"Аналогічні злочини спецслужб РФ було викрито і за межами нашої країни, - зокрема, використання бойових отруйних речовин на території Великої Британії тощо. Усі ці злочинні діяння дають підстави визнати спецслужби РФ, зокрема, ФСБ та ГУ ГШ ЗС РФ, терористичними організаціями, а Росію - державою, що розповсюджує тероризм у світі", - резюмував Турчинов.

Нагадаємо, 2017 року в Україні сталося щонайменше п'ять терактів, чотири з яких були смертельними. Замахи здійснювались на спецслужбовців, військових або так чи інакше причетних до служби в українській армії.

31 березня 2017-го в Маріуполі від вибуху автомобілю помер контррозвідник СБУ Олександр Хараберюш. СБівець втратив обидві ноги внаслідок вибуху й через знекровлення помер у кареті швидкої допомоги. За півроку підозрювану у закладанні бомби мешканку Донецька Юлію Просолову затримали в Одесі і засудили до 12 років за вбивство полковника.

27 червня в Києві злетіло в повітря авто полковника Головного управління розвідки Максима Шаповала. Причину оперативники встановили одразу – салон був замінований зарядом, який не залишав людині в машині шансів вижити. Поміж іншого - він був "кіборгом" і одним з перших заходив в Донецький аеропорт. Хоча у прокуратурі провели 20 необхідних експертиз й допитали понад 700 свідків, слідство в справі досі не завершене. Встановили, що вибуховий пристрій був саморобний та із радіокеруванням, навіть визначили коло підозрюваних, але хто саме винен у смерті – правоохоронці не кажуть.

24 серпня 2017-го, під час святкування Дня Незалежності, банда, яка називається "Торпеда", кинула гранату в урядовому кварталі Києва. Були поранені троє людей – родичі і друг Героя України десантника Валерія Чибінєєва. Поліція припускала, що гранату кидали не в них, а в машину Національної гвардії. Банду пізніше затримали на Закарпатті. 

На початку вересня того ж року в центрі Києва підірвали в машині грузинського добровольця Тимура Махаурі. Серйозно постраждала жінка, яка їхала з ним. Тоді правоохоронці припускали, що вбити його могли за антипутінську позицію і називали добровольця "ворогом Кадирова". Одна з версій вбивства Махаурі – участь російських спецслужб, які таким чином можуть знищувати неугодних Кремлю.

25 жовтня 2017 року у Києві біля офісу телеканала Еспресо.TV стався вибух, в якому міг загинути нардеп від Радикальної партії Ігор Мосійчук. Внаслідок вибуху постраждали п’ятеро осіб. Пізніше охоронець Мосійчука помер дорогою до лікарні. 26 жовтня зранку стало відомо, що також загинув випадковий перехожий - чоловік 1981 року народження помер у лікарні.

30 жовтня 2017 року під Києвом невідомі розстріляли автомобіль лейтенанта ЗСУ Аміни Окуєвої і її чоловіка Адама Осмаєва. Аміна від отриманих поранень померла, її чоловік Адам отримав поранення, втім він вижив.

До цього на них вже вчиняли замах на вбивство. Стрілянина сталася 1 червня на столичному Подолі. Осмаєва раніше підозрювали в підготовці вбивства президента Росії Володимира Путіна.

Повʼязані теми:

Наступна публікація