У 2017 році Київ відступив від своїх зобов'язань щодо прав людини - HRW

У 2017 році Київ відступив від своїх зобов'язань щодо прав людини - HRW

Фото: УНІАН

Українська влада застосовує "глибоко недемократичні методи", кажуть правозахисники.

Українська влада відступила від дотримання взятих на себе важливих зобов'язань у сфері дотримання прав людини протягом 2017-го року.

Про це йдеться у щорічному звіті міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW) щодо дотримання прав людини у світі, який був оприлюднений у четвер, 18 січня.

Як наголошують в організації, пріоритетними питаннями для українського уряду та його міжнародних партнерів у 2018 році мають бути притягнення до відповідальності осіб, які викрадають людей та застосовують до них тортури, здійснюють напади на журналістів і представників антикорупційних та правозахисних громадських організацій.

"Минулого року Київ ставився до своїх зобов'язань щодо дотримання прав людини так, ніби вони є факультативними", - зауважила представниця HRW Таня Купер, яка спеціалізується на українській тематиці. За її словами, українські органи влади застосовують у своїй роботі "глибоко недемократичні методи" та "пропонують нові закони, які підривають основні свободи українців".

У HRW наголошують, що протягом кількох останніх тижнів український уряд "вдався до кількох кроків, спрямованих на обмеження свободи вираження, свободи слова та свободи об'єднань, обґрунтувавши це потребою боротьби проти російської військової агресії на Сході України та проти антиукраїнської пропаганди".



В організації нагадують, що у березні минулого року в Україні було ухвалене законодавство, яким було запроваджено кримінальну відповідальність для активістів, які борються проти корупції в Україні, у випадку, якщо вони не подаватимуть електронні декларації про доходи. У липні президент України Петро Порошенко запропонував законопроект, яким пропонується запровадити обтяжливі, зокрема й фінонсово, вимоги щодо публічної онлайн-звітності для усіх неприбуткових організацій, нагадали у HRW.

Також правозахисники вказують, що протягом 2017 року "усі сторони військового конфлікту на Сході України піддавали загрозі безпеку цивільних мешканців та цивільної інфраструктури, оскільки вони продовжували бойові дії".



У HRW також зазначають, що представники української влади та Служби безпеки України не визнали існування практики позасудового ув'язнення осіб, які обвинувачуються в антиукраїнській діяльності, а жодна посадова особа, відповідальна за ці дії та за застосування тортур до затриманих, не була покарана.

Правозахисники доповіли у Європарламенті про порушення прав людей на території Донбасу

Правозахисники доповіли у Європарламенті про порушення прав людей на території Донбасу

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація