У аеропорту "Бориспіль" обіцяють проводити паспортний контроль за п'ять секунд

У аеропорту "Бориспіль" обіцяють проводити паспортний контроль за п'ять секунд

Держприкордонслужба запроваджує спрощену процедуру проходження прикордонного контролю / Фото: Reuters

Система спрощення прикордонного контролю стосуватиметься лише тих українців, які повертаються з-за кордону.

Держприкордонслужба запроваджує спрощену процедуру проходження прикордонного контролю, завдяки якій українці після прибуття в аеропорт "Бориспіль" зможуть пройти паспортний контроль за три - п'ять секунд.

Про це повідомляє заступник начальника відділу прикордонного контролю аеропорту Вікторія Громова, передає Укрінформ.

"Нові впровадження системи прикордонного контролю дадуть змогу пройти лінію кордону українцям, які прибувають на Батьківщину, за три - п'ять секунд", - сказала вона.

За її словами, система спрощення прикордонного контролю стосуватиметься лише тих українців, які повертаються з-за кордону. Спрощення порядку полягає в тому, що авіакомпанії-перевізники, під час відправлення рейсу з аеропортів відправлення, негайно надсилають на спеціальну адресу Держприкордонслужби списки пасажирів, які включають всі паспортні дані. Ці списки отримуються завчасно, і до прильоту пасажирів всі їхні дані перевірені за базами даних Держприкордонслужби та Інтерполу.

"І коли пасажир прибув в аеропорт, він проходить лінію паспортного контролю за секунди, бо його дані вже перевірені і звіряються лише фото в паспорті з особою пред'явника", - пояснила Громова.

Вона додала, що ця система для прикордонників не нова, її вже використовували під час Євро-2012. Наразі вона удосконалена і готується до впровадження.

Наразі вивчається питання щодо застосування системи і до власників біометричних паспортів іноземних країн. 

До системи біометричного контролю входять технічні засоби та програмне забезпечення із розпізнавання обличчя і відбитків пальців особи, інші технічні засоби, що забезпечують контроль за переміщенням пасажирів. Зокрема, це - датчики, система блокування порушника, камери розпізнавання обличчя тощо. Обслуговування та контроль перетину держконтролю пасажирами і застосування даної системи здійснюються лише одним військовослужбовцем, який одночасно може контролювати від одного до п'яти електронних воріт.

Громова зауважила,, що наразі система біометричного контролю діє лише у "Борисполі".

Раніше повідомлялося. що в аеропорту "Бориспіль" виявили інфіковану вірусом робочу станцію комп'ютерної мережі, яка може бути черговою диверсією з боку РФ. Схожий тип вірусу нещодавно виявили під час хакерської атаки на обленерго в Івано-Франківську.

Повʼязані теми:

Наступна публікація