У Черкаському онкоцентрі пересадили кістковий мозок. До першої трансплантації готувалися два десятиліття

У Черкаському онкоцентрі пересадили кістковий мозок. До першої трансплантації готувалися два десятиліття

Дотепер такі операції робили лише у чотирьох лікарнях України.

У Черкаському онкоцентрі успішно пересадили кістковий мозок.  До першої трансплантації готувалися два десятиліття. Дотепер такі операції робили лише у чотирьох лікарнях України, хоча держава потребує 30 відділень з трансплантації кісткового мозку. Це допоможе врятувати близько трьох тисяч українців на рік, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.  

Пацієнткка Тамара хвора на множинну мієлому. У неї боліли кістки, але їй роками не могли поставити правильний діагноз. Пересадка кісткового мозку - це єдиний шанс жінки. 

Вона сама для себе стане донором стовбурових клітин. За допомогою аутотрансплантації їй проженуть кров. Машина як сепаратор проганяє кров пацієнта, знаходить здорові стовбурові клітини і вони потрапляють у спеціальний пакет. За 4-5 годин пакет 250 мілілітрів наповниться стовбуровими клітинами. Він буде запасом життя для Тамари.

Після відбору стовбурові клітини будуть зберігатися в кріосховищі за температури мінус 177 градусів. Утім, вона може опускатися і нижче. За таких умов біологічний матеріал може зберігатися до десяти років.

У черкаському онкоцентрі провели першу успішну пересадку кісткового мозку

У черкаському онкоцентрі провели першу успішну пересадку кісткового мозку

Перед операцією пані Тамара кілька тижнів перебуватиме у стерильному боксі. Її введуть надзвичайно високу дозу хіміотерапії, яка вб'є не лише ракові клітини, але й здатність організму протистояти будь-яким бактеріям. Це означає, що будь-яка інфекція може вбити пацієнта за лічені години. Тому повітря у відділення і у палати до хворих проходить через каскад спеціальних фІльтрів, що робить його майже стерильним.

Саме брак обладнання стримував розвиток трансплантації в черкаському онкодиспансері. Налагодити пересадку кісткового мозку намагалися тричі впродовж двох десятиліть, але не вистачало грошей. Зокрема, на оснащення лабораторії. 

Тепер лабораторія буде працювати 24 години сім днів на тиждень, як і відділення онкогематології. Усі лікарі тут пройшли стажування за кордоном.

Україні потрібно понад 30 відділень з пересадки кісткового мозку, а є лише чотири. Щороку з'являється до трьох тисяч нових пацієнтів, аби не стояти в чергах частина онкохворих їде за кордон. У Польщі, Італії, Туреччині, Німеччині ця послуга коштує близько ста тисяч євро, а в Україні в рази дешевше. Поява нового відділення, де проводять пересадку кісткового мозку, зможе скоротили лист очікування українських онкохворих. 

Сам процес трансплантації кісткового виглядає, як звичайне переливання крові, але далі найскладніше. Десять днів, а деколи потрібно кілька тижнів, аби стовбурові клітини прижилися і почався процес відновлення організму.

У пані Тамари пересадка кісткового мозку в цьому онкодиспансері відбулася успішно. Далі у жінки довгий процес відновлення.

Кореспондентка ТСН Ірина Маркевич.

Повʼязані теми:

Наступна публікація