У Чернігові колекціонер зібрав кілька тисяч ґудзиків з усіх історичних епох

У Чернігові колекціонер зібрав кілька тисяч ґудзиків з усіх історичних епох

Історію України можна вивчати за його колекцією.

Житель Чернігова зібрав дивовижну колекцію ґудзиків. Тисячі застібок відображають як сучасність, так і сиву давнину, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Валентин Іванець до збирання ґудзиків підійшов по-науковому - від нумізматики, фалеристики і боністики дійшов філобутоністики. Застібки виявилися цікавішими за монети, банкноти і нагороди. Із восьмого сторіччя і до сучасності ґудзики були прикрасою, відзнакою та оберегом. "От подивіться: дзвенять. Там усередині маленькі горошинки, і вони дзвеніли. Бісів відганяли від душі", - пояснив колекціонер.

Житель Чернігова зібрав колекцію з двох тисяч ґудзиків

Житель Чернігова зібрав колекцію з двох тисяч ґудзиків

Перший ґудзик він і досі згадує з усмішкою. "Бачите, як я погано намалював іще. Побачив у хлопця на брюках герб Чернігова – ґудзик позолочений. Я кажу: давай відріжу, а тобі на пляшку даю. Він каже: добре, я побіжу, тільки боюся, що штани спадуть. Я потім відріжу. І він збігав, узяв собі пляшку, і віддав мені ґудзик. І я захопився", - пояснив пан Валентин.

Сьогодні в його вітальні, яка більше нагадує музей, дві тисячі ґудзиків. Там є застібки військових, полювальників, спортсменів, дворян. "Графи, князі – від корони залежить. Тут бачите, скільки зубців на короні", - показує він. Укриті емаллю і мармуром, з анекдотичними зображеннями і навіть рекламою банків: "Хто більше вкладав – ось позолочений ґудзик такий". На прощання колекціонер виводить до гетьманського вбрання. Козацька свитка і сорочка – єдине місце в його кімнаті, де ґудзики прості, чорні. "Розумієте, значить, я ще не заслужив на ґудзики, щоби мені такі зробили", - каже він.

Кореспондент ТСН Олександра Мітіна

Повʼязані теми:

Наступна публікація