У Чернігові випадково виявили давній 7-ярусний цвинтар

У Чернігові випадково виявили давній 7-ярусний цвинтар

Учені припускають, що його місце і є історичним центром Чернігова.

Давній 7-ярусний цвинтар знайдено у Чернігові на Єлецькій горі. Він не був позначений на жодних історичних картах міста, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

У людей, останки яких розкопали, не було  карієсу – в це важко повірити, але навіть жодних натяків, зуби рівні і білі. Так само серед артефактів не знайшлося жодного предмета для гігієни зубів. Могили розкопували студенти-історики, котрі працювали дбайливо. Кожна розкопана яма – це могила, яка нашаровувалася або перекривала одна на одну. Найдавніші знайдені рештки історики відносять до післямонгольських часів. "Це досить цікаво, бо інколи в історіографії можна зустріти твердження, що Чернігів після монгольської навали перетворюється у пустку і лише у XVII сторіччі тут з'являються якісь люди", - каже Олена Черненко. Існує версія, що спочатку Чернігів виник на Єлецькій горі. Але доказів цьомУ  -  під час  цих розкопок ще не знайшли.

Невідомий раніше цвинтар розкопали під стінами Єлецького монастиря ХІІ сторіччя, але це були поховання не діячів церкви, а простих містян. Поміж дорослих знайдено і дитячі останки. Археологи переживають, що схили руйнуються і весь пагорб може просто опинитися внизу, тому працюють, доки є можливість. Слідом за похованнями розкопали і давньоруське поселення з побутовими речами та кістка для азартних ігор. Після вивчення знахідок останки знову поховають, але без релігійних ритуалів, бо за віки неодноразово мінялися конфесії, тому встановити віросповідання людей, рештки яких знайдено, неможливо.

Кореспондент ТСН Валентина Доброта

Древній семиярусний цвинтар знайшли у Чернігові

Древній семиярусний цвинтар знайшли у Чернігові

Повʼязані теми:

Наступна публікація