У Чернівцях для їдалень дитсадків закупили 23 тонни сумнівного масла

У Чернівцях для їдалень дитсадків закупили 23 тонни сумнівного масла

Фото: Фото: lovekitchen.me

Ситуацію із заводом-виробником уже розслідують правоохоронці.

Чернівецька міська рада уклала договір із молокозаводом, який, згідно з результатами розслідування ТСН.Тижня, є одним із найбільших порушників стандартів виготовлення масла в Україні. Тепер малят у дитячих садочках Чернівців можуть годувати фальсифікованим вершковим маслом, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

У дитячий садочок в одному зі спальних районів Чернівців ходить 350 дітей. Усі вони тут харчуються кілька разів на день. Вершкове масло – складник багатьох страв у меню. Ніяких підозр, що масло може бути фальсифікованим і в ньому є домішки, в адміністрації не виникало. "Документи супровідні, сертифікати всі є. Воно намазується, воно смачне, ну, а далі ми не можемо сказати про його якості", - каже директорка ДНЗ № 25 Лариса Іванчик.

До чернівецьких дитячих садочків постачатимуть фальсифіковане масло

До чернівецьких дитячих садочків постачатимуть фальсифіковане масло

Про те, що продукт може не відповідати стандартам якості, адміністрація дитсадка дізналася з випуску ТСН.Тиждень. Тривалий час журналісти разом із фахівцями Держпродспоживслужби досліджували продукцію виробників масла по всій Україні, загалом дослідили 77 зразків. Результати приголомшили: щоп’ята пачка в Україні – фальсифікат. А в деяких кількість домішок доходила до 100%.

Тепер несправжнє масло одного з виробників їстимуть чернівецькі діти. За результатом дослідження, найбільше домішків у продукції Івано-Франківського молокозаводу – від 45% до майже 60% відсотків. І саме це підприємство наприкінці минулого року виграло тендер на постачання продукції в усі дитячі садочки Чернівців. Ідеться про 23 тонни нібито масла на 3 мільйони гривень.

Про те, що постачальник масла несумлінний, у чернівецькому управлінні освіти знають із минулого року – і не з сюжету ТСН. Продукція молокозаводу вже викликала нарікання, але з ним знов уклали договір. "У кінці 2019 року ті проби, які взяли – не зовсім відповідала продукція тим параметрам, які були зафіксовані в документації. Але оскільки він виконує всі умови, які зараз висовуються, то підстав не заключати з ним договір немає", - пояснив керівник управління освіти Чернівецької міської ради Сергій Мартинюк.

Тендерів, у яких переможцем є саме цей молокозавод, на сайті Прозорро – десятки. Суми – від тисячі гривень до кількох мільйонів, роз’їжджається продукція в різні регіони України. В Держспоживслужбі обіцяють жорстко реагувати. "Застосовувати заходи впливу по відкликанню цієї продукції, штрафні санкції до виробників або до тих, хто це допустив. Якщо це підприємство і має масовий характер, вживати заходів про призупинення діяльності", - каже директор департаменту безпечності харчових продуктів України та ветеринарної медицини Держспоживслужби України Борис Кобаль.

Журналісти звернулися до підприємства, щоби там прокоментували невідповідність їхньої продукції стандартам. У відповіді керівництво стверджує, що замінники не використовує, але не відкидає можливості впливу на якість людського чинника. Після сюжету на заводі обіцяють провести внутрішнє розслідування. Паралельно, за нашою інформацією, експертизу зразків масла вже проводять правоохоронці.

Кореспондент ТСН Олег Тудан

Повʼязані теми:

Наступна публікація