Глава Держбюро розслідувань поскаржився на недостатність повноважень і дорікнув нардепам

Глава Держбюро розслідувань поскаржився на недостатність повноважень і дорікнув нардепам

Фото: УНІАН

Директор Держбюро розслідувань зізнався - відомству не вистачає законодавчих повноважень для власних оперативних розробок.

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба 28 березня на брифінгу поскаржився, що до сьогодні не може оголосити конкурс та обрати оперативних працівників, повідомляє УНІАН

Директор відомства зазначив, що нардепи не зацікавлені в ефективному функціонуванні ДБР. Він нагадав, що ще у травні минулого року депутати у першому читанні ухвалили законопроект, яким передбачено надання працівникам бюро повноважень на оперативно-розшукову діяльність, однак досі не повернулися до розгляду цього проекту закону. Директор Державного бюро розслідувань наголосив, що готовий звертатися по допомогу до парламенту IX скликання, за умови, що нинішня ВР не проголосує за зміни. 

"Свого часу законодавець забув внести посаду оперативного працівника до переліку посад ДБР. Це означає, що я до сьогодні не можу оголосити конкурс та обрати оперативних працівників. ДБР не має своїх оперативних підрозділів, і ми не можемо вести спостереження, знімати інформацію з каналів зв’язку і здійснювати власні оперативні розробки. Я не можу сформувати управління спеціального призначення. Можна зробити висновок, що народним депутатам ДБР не потрібне, що їм зручно, коли ДБР працює зі зв’язаними ногами”, - наголосив Труба. 

Станом на сьогодні у Державному бюро розслідувань слідчі працюють над 30 справами, фігурантами яких є народні депутати України. "У нас є значна кількість проваджень, в яких ми викликаємо народних депутатів. Учасниками таких проваджень є понад 30 нардепів, щодо яких ДБР планує допит", - сказав очільник вищого правоохоронного органу. Він також пояснив, що це потрібно для проведення юридичного аналізу їхніх дій. Щоправда викликати депутата на слідчі дії досить складно, оскільки до нього неможливо застосувати процедуру приводу, якщо він відмовляється давати свідчення, - сказав Труба. Зокрема, він зауважив, що народний депутат Валерій Дубіль, який є свідком у кримінальному провадженні щодо організації так званої виборчої піраміди за допомогою технологів з РФ, вже декілька раз не з’являвся на допит до слідчих Держбюро.

Окрім того, у провадженнях Держбюро фігурують семеро високопосадовців, 91 співробітник Державної фіскальної служби, 92 співробітника СБУ,  202 судді, 226 працівників прокуратури. Очільник Держбюро розслідувань пояснив, що відомству також підслідні усі правоохоронці - від патрульних до керівників підрозділів. Загальне число таких справ складає 2826. Серед представників правоохоронних органів найбільше фігурують працівники Національної поліції України, таких справ аж 2201.

Нагадаємо, рішення щодо можливості здійснення Держбюро своїх повноважень було ухвалене Кабінетом міністрів України на засіданні уряду 28 листопада 2018 року. Днями Рада громадського контролю при ДБР заявила про те, що її позбавили можливості впливати на ситуацію із затвердженням власного складу. Тут звинуватили Романа Трубу в порушенні вимог чинного законодавства через внесення ним змін до Положення про Раду громадського контролю та Порядку її формування без участі самої громадськості. Члени ради вважають, що це дає директору ДБР можливість одноосібно та без відома членів Ради визначати її склад шляхом усунення невгодних працівників. Присутній на заході Роман Труба так і не зміг обґрунтовано відповісти на запитання, з якою метою до Положення була внесена норма про право директора достроково припинити повноваження члена ради та чому іноземці мають право голосу у питанні призначення її члена. Тож орган громконтролю більшістю голосів ухвалив рішення звернутися до Кабінету Міністрів та прем'єр-міністра України щодо скасування вищевказаних нововведень. 

Наразі в ДБР відкрито розслідування проти очільника НАБУ Артема Ситника через його можливе втручання в американські вибори 2016 року.

Кандидати в президенти звинувачують одне одного в масовому підкупі виборців

Кандидати в президенти звинувачують одне одного в масовому підкупі виборців

Повʼязані теми:

Наступна публікація