Рятівники замерзлого до 21 градуса дідуся дали поради, як рятуватися від переохолодження

Рятівники замерзлого до 21 градуса дідуся дали поради, як рятуватися від переохолодження

Фото: ТСН

Медики знають, про що говорять, бо зробили фактично неможливе.

У Дніпрі медикам вдалось врятувати пенсіонера, який усю ніч пролежав на холодній землі. Андрій Степанович став дивом української медицини у 86 років, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Колишній військовий жив сам у приватному будинку, і на крижаній землі провів усю ніч – безпорадного пенсіонера ніхто не побачив. Змерзлого батька вже без тями знайшла вранці донька, яка прийшла погодувати його, як зазвичай. Як старенький опинився на вулиці і скільки пролежав так, він не в змозі пояснити і досі. У критичному стані чоловіка "швидка" доправила до обласної лікарні Мечникова, де його в реанімації рятували за допомогою спеціальної системи повітряного обігріву. Цю спеціальну ковдру подарували лікарні волонтери. "Зігрівається вся поверхня тіла дуже плавно, поступово", - пояснюють принцип дії приладу лікарі.

Медики розповіли, як врятувати людину з переохолодженням

Медики розповіли, як врятувати людину з переохолодженням

Принагідно медики пояснюють основні правила поведінки та допомоги при переохолодженні. Серед них – найперше зняти мокрий одяг і за можливості завести людину у тепле приміщення. Фахівці категорично не радять відігріватися алкоголем, бо це додаткове навантаження на організм. Натомість ліпше накинути на людину, що змерзла, ковдру, вдягнути в сухі речі та тримати в теплі найперше голову. Пити ж ліпше гарячий чай. "Не рекомендується категорично розтирати замерзлі ділянки снігом, оскільки можна пошкодити шкіру обморожену. І не зігрівати швидко! Не занурювати ні в якому разі в гарячу воду", - радить завідувач відділенням реанімації політравми обласної лікарні імені Мечникова Ігор Йовенко.

Фахівці кажуть, що переохолодження можливе навіть за плюсової температури, тож закликають людей бути обережними і не проходити повз тих, хто потребує негайної допомоги. Випадок же з пенсіонером називають унікальним. "Це диво, котре трапляється дуже рідко! Тому що якщо температура тіла падає нижче 25, шансів не лишається", - пояснив головний лікар обласної лікарні імені Мечникова Сергій Риженко.

Кореспондент ТСН Ольга Павловська

Повʼязані теми:

Наступна публікація