У Дніпрі на виставці показують справжню давньоєгипетську мумію, у якої хтось украв ноги

У Дніпрі на виставці показують справжню давньоєгипетську мумію, у якої хтось украв ноги

У Дніпрі на виставці показують справжню давньоєгипетську мумію, у якої хтось украв ноги

Фото: Дніпроград

Рідкісний артефакт можна побачити на власні очі на виставці в історичному музеї.

У Дніпрі 17 листопада у стінах Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. І. Яворницького відкрилася виставка, присвячена культурі стародавнього Єгипту й античності. Найяскравішим представленим експонатом стала справжня мумія.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Ранок.

Виявляється, мумія давньоєгипетської жінки давно зберігалася у фондах музею. Її замовили з Єгипту на бажання місцевого губернатора близько 150 років тому. Доля експонату була нелегкою: вона пережила війну, розірвані труби в музейному сховищі й заморозки, коли в приміщенні не було опалення. А під час транспортування з країни пірамід до Дніпра хтось поцупив ноги мумії.

Версії, для чого й кому вони знадобилися, вражають. Старший науковий співробітник історичного музею Катерина Грищенко розповіла, що їх подрібнювали й використовували як панацею від будь-яких хвороб, додавали у фарбу заради особливого відтінку, навіть робили з них добрива. 

На виставці всього представлено більше 200 експонатів часів древнього Єгипту й античності. Це скарабеї, скульптури сфінксів і єгипетських богів, посуд, що має різні форми й призначення, теракотові й бронзові статуетки, світильники, монети, медальйони, прикраси тощо. Про це повідомляє адміністрація музею на своїй сторінці в Facebook.

Вже зовсім скоро...вона повертається...все може трапитирся, так що будьте дуже обережні! 17 листопада о 16.00 у Білій з...

Опубліковано Дніпропетровський національний історичний музей ім. Яворницького 14 листопад 2017 р.

Нагадаємо, в липні на основі аналізу структури черепа й останків вченим Перу вдалося за допомогою 3D-друку відтворити зовнішність знаменитої Леді Као, яка, імовірно, була політичною або релігійною лідеркою в Латинській Америці. Жінка, яку ще називають Клеопатрою Латинської Америки, належала до доколумбової культури Моче і померла близько 1700 років тому. Її останки археологи знайшли ще 2006-го в зруйнованій піраміді біля міста Трухільйо в Перу.

Повʼязані теми:

Наступна публікація