У Дніпрі незаконний провайдер транслював крадений контент: кілька тисяч містян залишилися без телебачення

У Дніпрі незаконний провайдер транслював крадений контент: кілька тисяч містян залишилися без телебачення

Фото: pixabay.com

Кіберполіція припинила діяльність провайдера.

У майже третини мешканців Дніпра пропав сигнал через провайдера, який роками не платив медіа-холдингам за трансляцію їхніх програм. В офісі кабельного оператора провели обшук. Працівники кіберполіції встановлюють всіх причетних до протиправної діяльності, йдеться у ТСН.19:30.

Чому екран лиш мерехтить і нічого не показує дивуються телеглядачі одразу у трьох мікрорайонах Дніпра. Сигналу в будинках нема, бо спецпризначенці узяли штурмом офіс компанії-провайдера. Правоохоронці вилучили техніку, ретельно вивчили документацію. З'ясувалось, що провайдер, який обслуговує чи не третину міста, працює нелегально. 

Третина жителів Дніпра залишилась без телебачення через нелегального провайдера  

Третина жителів Дніпра залишилась без телебачення через нелегального провайдера  

"Будуть вилучатися документи щодо договорів, що заключалися з підприємством, яке займалося незаконною діяльністю та техніка, що слугувала такій незаконній діяльності", - пояснив прокурор Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 Остап Федик.

Компанія, яка раніше працювала легально, з невідомих причин два роки тому перестала виконувати прописані у договорах обов’язки, кажуть слідчі. Телеканали припинили з нею співпрацю, але фірма-провайдер й далі транслювала програми, не сплачуючи за це ані копійки. "Компанії звернулися за фактом порушення їхніх авторських та суміжних прав мешканцями міста Дніпра , які несанкціонованно ретранслювали їхні канали за грошову винагороду", - пояснив начальник відділу протидії кіберзлочинам Дніпропетровщини Сергій Цікавий.

Нині офіс фірми-провайдера зачинений, а телефони вимкнені. Скільки провайдеру встигли заплатити абоненти - рахують. Повертати свої гроші людям доведеться через суд. Збитки телеканалів теж поки що не визначили, але відомо - це сотні тисяч гривень. Виявляється, провайдерів-нелегалів багато. Представники "1+1" уже написали понад 40 заяв до поліції.  Втім, паралельно намагаються захиститись від нелегалів іншим чином.

"Зараз всі медіагрупи здійснюють ряд заходів з метою кодування сигналів трансляцій телеканалів. Ми очікуємо, що після кодування така тенденція як піратство зникне", - каже спеціаліст із захисту інтелектуальної власності ТОВ "1+1 Інтернет" Антон Шадчинєв.

Щодо дніпровської фірми-провайдера в поліції відкрили провадження за статтею шахрайство. Згодом її можуть перекваліфікувати на порушення авторських та суміжних прав. У цьому разі порушникам загрожуватиме штраф майже 14 тисяч гривень та навіть позбавлення волі на два роки. Як з'ясувалось, директор фірми раніше вже притягувався до відповідальності за незаконну трансляцію.

Кореспондент ТСН Антон Мачула.

Повʼязані теми:

Наступна публікація