У Дніпрі продавці на базарі побили сліпого чоловіка за випадково пошкоджену рекламу

У Дніпрі продавці на базарі побили сліпого чоловіка за випадково пошкоджену рекламу

Поліція вбачає в цьому ознаки хуліганських дій.

Забиття, зламаний ціпок та щонайменше тиждень без роботи - так у Дніпрі завершилося зіткнення незрячого чоловіка з рекламною конструкцією. Її посеред тротуару виставили торгівці на ринку, а потім іще й побили сліпого за її пошкодження, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Андрій Рипний оговтується після зіткнення з рекламною конструкцією та її охоронцями на лікарняному. Чоловік досі в стані шоку. "Це свавілля! Це безнаказаність", - обурений він. Це був його звичний шлях після роботи. Автобус підприємства незрячих довіз пана Андрія до зупинки, звідки йому додому лишався один квартал. Дорога пролягала через ринок, де він раптом наштовхнувся на стенд заввишки в метр – перешкода впала. "Посипалися словесні погрози, що такі люди, як ми, інваліди, не маємо права на існування, тому що в держави п'ємо кров, смокчемо пенсію", - каже постраждалий.

У Дніпрі незрячий наткнувся га рекламну конструкцію посеред тротуару і отримав забиття

У Дніпрі незрячий наткнувся га рекламну конструкцію посеред тротуару і отримав забиття

За іронією долі, Андрій сам все життя працював художником-конструктором рекламних виробів, допоки через хворобу повністю не втратив зір 10 років тому. Каже, що на цій ділянці тротуару постійно наштовхувався на рекламні банери, але що зазнає нападу від охоронців кіосків – навіть не уявляв. "Мене намагалися зупинити, схопити за шию, почали трясти. Я почав вириватися", - каже сліпий. Під час сутички він пошкодив палець, тож тепер не може працювати – Андрій навпомацки збирає деталі.

Але найбільша втрата – його єдина тактильна тростина. Вона зламана і ремонту не підлягає. Таку від соціальних служб чекав 5 років. Що тепер робити, чоловік не уявляє. "Я ж не буду ходити рачки і мацати бордюр", - каже він. Дружина Андрія не стримує сліз. "Абсолютно людям незрозумілі проблеми незрячих", - каже вона. За її словами, працівники кіоску навіть не вибачилися – навпаки, поскаржились на збитки. "Мовляв, тендер теж постраждав, йому потрібен лікарняний. Вони його віддали в ремонт. І нічого не знають – закрили кіоск і пішли", - каже Анжеліка Рипна.

Не тротуар, а смуга перешкод – дорогою від зупинки до будинку дійсно розташовані не лише десятки МАФів, а й так звані спотикачі чи не на кожному кроці. Рекламні конструкції з пішохідної доріжки прибрали лише після інциденту. Працівники кіоску своєї провини не вбачають – кажуть, що чоловік навмисно пошкодив їхнє майно. "Він узяв його в руки. Кинув цю тростину і розбив її сам. Він охоронця вдарив", - кажуть вони. У поліції збирають докази у справі та розцінюють напад на незрячого, як хуліганство. "Особам, які вчинили хуліганські дії, загрожує покарання у вигляді штрафу або обмеження волі", - каже речник управління поліції Дніпра Марія Стадник.

У мерії заявляють, що всі рекламні спотикачі нелегальні, бо дозволи на їхнє розміщення у Дніпрі не видають вже 5 років. Але й покарати торговців за таку рекламу нелегко. "Сам тендер з точки зору законодавства не має ніякого статусу. Він не є рекламною конструкцією. Точно так само можна взяти штраф з громадянина, котрий поставив сумку на тротуарі та пішов кудись", - каже начальник міського управління реклами Руслан Мороз. Посадовці обіцяють, що всі ці спотикачі просто вилучатимуть з вулиць, а потерпілий чекає, коли зможе знов вийти на роботу – принаймні, щоб заробити на нову тростину.

Кореспондент ТСН Ольга Павловська

Повʼязані теми:

Наступна публікація