У Дніпропетровську активістів закликали не розбирати поваленого Петровського на сувеніри

На повалення пам'ятника привели подивитися дітей.

У Дніпропетровську повалили пам'ятник Григорію Петровському, - про це повідомляє кореспондент ТСН.

Акцію про повалення пам'ятника оголосили раніше у соціальних мережах.

"Союз радянських офіцерів" планував навіть охороняти пам'ятник від наруги. Щоправда, люди похилого віку зібралися біля пам'ятника, трішки поскандували і розійшлися.

У мерії пояснили, що пам'ятник перебуває на балансі Кіровського району міста. Так, він морально застарів, але його потрібно демонтувати у цивілізований спосіб із рішенням міськради чи райради. А його залишкова вартість - 2,5 млн грн.

Зауважимо, що семиметровий пам'ятник важить 12,5 тон, а із монументом - аж 20 тон.

Тому активістам довелося добряче потрудитися болгаркою, щоб відпиляти пам'ятнику одну ногу. Щоправда, на сполох забили у метрополітені. Адже постамент був розміщений над підземним переходом до метро, тому міг просто пробити стелю переходу, а хтось міг постраждати.

Тому мерія виділила кран, пам'ятник зачепили тросом і повалили.

Повалення пам'ятника активісти зустріли вигуками "Слава Україні!" та запаленням фаєрів. Помилуватися падінням пам'ятника жителі міста привели дітей. Також вони охоче фотографувалися на фоні повеленого постаменту.

Пам'ятник майже не постраждав при падінні, але перехожі таки заходилися розбирати його на сувеніри. Присутніх закликали не розбирати пам'ятник, бо пізніше його "підлатають" та разом із іншими пам'ятниками комуністичної епохи виставлять у парку пам'яті.

Додамо, що частина активістів згадала і про бюст Михайлу Калініну, політичному діячу комуністичної партії. Але нині постамент охороняє міліція.

Григорій Петровський, як відомо, був одним із ініціаторів створення ВЧК та організації Голодомору 1932–1933.

Нагадаємо, в Україні в рамках декомунізації було демонтовано понад 800 пам'ятників Володимиру Леніну

Раніше на в'їзді до Дніпропетровська активісти встановили пам'ятний знак Степану Бандері, замінивши їм зображення Леніна.

Кореспондент ТСН Ольга Павловська.

Повʼязані теми:

Наступна публікація