У ФСБ заявили, що не утримують в Криму рибалок з ЯМК-0041. Денісова вимагає повернути паспорти

У ФСБ заявили, що не утримують в Криму рибалок з ЯМК-0041. Денісова вимагає повернути паспорти

У ФСБ заявили, що не утримують в Криму рибалок з ЯМК-0041. Денісова вимагає повернути паспорти

Фото: Телеграф

За даними РФ, до моряків нібито не застосовуються процесуальні заходи.

Російська ФСБ запевняє, що утримувані в окупованому Криму рибалки з "ЯМК-0041" є свідками у кримінальній справі і до них не застосовуються процесуальні заходи.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook уповноважений Верховною Радою з прав людини Людмила Денісова.

"Чергова відписка з РФ. На мій запит надійшла відповідь ФСБ. Окупанти запевняють, що члени екіпажу ЯМК-0041 - свідки у кримінальній справі та до них не застосовуються заходи процесуального примусу. Іншими словами: Сергія Калиниченка, Руслана Скрипника, Геннадія Отичка та Олега Блока не утримують та за ними не стежать", - написала вона.

Як зазначила Денісова, у зв’язку з цим виникає логічне запитання: чому їм досі не повернули паспорти?

"Вимагаю терміново повернути паспорти громадян України для виїзду за кордон. Екіпаж судна більше 4 місяців хоче повернутися додому, але не може. Немає документів. Чоловікам мають забезпечити прибуття на їхнє постійне місце проживання за межами тимчасово окупованого Криму", - наголосила омбудсмен.

Чергова відписка з РФ. На мій запит надійшла відповідь ФСБ. Окупанти запевняють, що члени екіпажу «ЯМК-0041» - свідки у...

Опубликовано Людмилой Денісовой Четверг, 20 сентября 2018 г.

Нагадаємо, 4 травня так звані прикордонники окупованого Криму затримали українське судно, бо, мовляв, рибалки "незаконно добували камбалу у винятковій економічній зоні Росії". Згодом російська ФСБ звинуватила українців у знищенні понад 70 дельфінів в окупованому Криму.

12 травня прикордонна служба Федеральної служби безпеки РФ заявила про затримання ще двох українських рибалок в Азовському морі. Російські прикордонники повідомляють, що виявили маломірне судно з двома рибалками на борту. Вони нібито здійснювали незаконний видобуток риби, "зокрема двох особин червонокнижного осетра російського". У рибалок не було з собою документів, вони разом з судном доправлені в порт Єйська Краснодарського краю РФ "для встановлення особи і ухвалення процесуального рішення". 

Згодом суд в анексованому Криму заарештував капітана затриманого судна "ЯМК-0041" Віктора Новицького, йому загрожує до 5 років позбавлення волі. Пізніше стало відомо, що морякам затриманого судна не висували жодних звинувачень.

Повʼязані теми:

Наступна публікація