Навіть Гітлер не зруйнував: у Харкові "приліт" по будівлі Держпрому (фото, відео)

Навіть Гітлер не зруйнував: у Харкові "приліт" по будівлі Держпрому (фото, відео)

Удар по харківському Держпрому / Фото: Фото з соціальних мереж

Будівля Держпрому є пам’яткою національного значення.

Російські окупанти сьогодні, 28 жовтня, ввечері запустили по Харкову КАБи. Внаслідок атак РФ постраждала пам'ятка національного значення – харківський Держпром.

Це одна з найвідоміших будівель міста: памʼятка архітектури та один з перших хмарочосів Радянського Союзу.

Деталі удару

Спочатку о 21:00 мер міста Ігор Терехов повідомив, що ворог атакував Харків КАБами.

"Попередньо під ударом був самий центр Харкова. На місці "прильоту" пожежа та задимлення", – зазначив він.

За інформацією голови Харківської ОВА Олега Синєгубова, відомо про 6 постраждалих – вони в легкому та середньому станах. Тяжких немає.

"Влучання зафіксовано в адміністративну будівлю. Зруйновано кілька поверхів. Загалом маємо сотні пошкоджених вікон в адмінбудівлях, обласній лікарні та житлових будинках", – сказав він.

Як уточнив паблік "Харків 1654", серед шістьох поранених – поліцейський, який був на чергуванні, перехожі та люди, які перебували в будівлі.

Постраждала найбільша у світі пам'ятка конструктивізму – харківський Держпром

В соцмережах уточнили, що внаслідок атаки постраждала найбільша у світі пам'ятку конструктивізму – харківський Держпром.

Фото: Telegram-канал Харків 1654

Один з рятувальник прокоментував це так: "Німці залишили, так ці пі**ри роз**рячили".

Фото: Telegram-канал Харків 1654

"Це – історична цінність України, і не лише України. Вона є кандидатом в ЮНЕСКО. І я мав перемовини з посольством Італії щодо включення і захисту цієї будівлі. Жахливе влучання в будівлю Держпрому. Навіть Гітлер не зміг зробити те, що зробили росіяни", – зазначив мер міста Ігор Терехов.

Також він додав, що постраждала не лише будівля Держпрому, але й інші будинки 1920-х років, які є архітектурним ансамблем Харкова.

У Харкові "приліт" по будівлі Держпрому

У Харкові "приліт" по будівлі Держпрому

Будівля Держпрому після атаки РФ – вигляд зсередини

Зауважимо, що це – не перша атака РФ на Держпром. Внаслідок російських ракетних атак на Шевченківський район Харкова 2 січня будівля вже зазнавала пошкоджень.

Що відомо про будівлю Держпрому: історична довідка

Держпром (Будинок державної промисловості) – перша радянська 13-поверхова споруда, пам'ятка архітектури в стилі конструктивізму, одна з трьох харківських висоток, збудована впродовж 1925–1928 років, коли Харків був столицею УРСР.

"Держпром – це пам'ятка національного значення і світовий зразок авангардної архітектури. Єдина такого масштабу будівля, яка поєднала в собі всі ідеологічні надбання. Для Харкова, мабуть, це є найвизначнішою пам'яткою архітектури", – розповідав архітектор Віктор Дворніков в коментарі "Суспільному".

7 вересня 2022 року ЮНЕСКО внесло 20 об’єктів культурної спадщини України до Міжнародного списку культурних цінностей, які перебувають під посиленим захистом. Зокрема, у списку опинилася будівля Держпрому.

Нагадаємо, що минулої ночі Росія з авіації вдарила в житловий будинок Харкова.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Наступна публікація