У Херсоні суд відпустив під заставу керівницю проросійської організації, яку завербувала ФСБ

У Херсоні суд відпустив під заставу керівницю проросійської організації, яку завербувала ФСБ

У Херсоні суд відпустив під заставу керівницю проросійської організації, яку завербувала ФСБ

Фото: ТСН.ua

Після обрання запобіжного заходу до Кузьміч на зустріч приходили проросійські захисники.

У Херсоні 5 жовтня під заставу вийшла Тетяна Кузьміч на псевдо "Цвєтаєва", яку контррозвідка СБУ влітку цього року затримала за підозрою у державній зраді на користь російської спецслужби. За неї сплатити заставу в розмірі пів мільйона гривень.

Про це повідомляє журналіст ТСН Андрій Цаплієнко.

За версією слідства, у 2015 році керівницю ГО "Русич", старшу викладачку комунального вищого навчального закладу "Херсонська академія неперервної освіти" Тетяну Кузьміч в анексованому Криму завербував представник російської спецслужби з псевдонімом "Александр Престолов". На виконання завдань ФСБ РФ "Цвєтаєва" шпигувала за українськими службами та передавала зібрані матеріали окупантам, використовуючи електронну пошту, а також особисто зустрічалася з росіянами на окупованому півострові та в Москві.

Її протиправну діяльність викрили у серпні 2020 року.  Під час обшуків за місцем проживання у неї було знайдено та вилучено комп’ютер (з відкритою електронною поштою, через яку вона передавала отриману інформацію, та програмою, яка видаляла відправлені файли), мобільні телефони, флеш-накопичувачі, переносний магнітний накопичувач пам’яті, українські сім-карти, кредитні картки "Сбербанку Росії", російські рублі та російські агітаційні матеріали.

Фото: ТСН.ua
Фото: ТСН.ua

У серпні за підозрою у державній зраді суд заарештував шпигунку до 9 жовтня з правом внесення застави у розмірі 529 тис. 500 грн. Втім, після цього до Кузьміч на зустріч приїздила низка проросійських політичних діячів та адвокатів.

Зокрема, 1 жовтня до неї прибув адвокат з Вінниці Андрій Кадочніков. За наявними даними, проведення зустрічі було організовано на прохання представників "Росспівробітництва". Раніше адвокат мав зв'язки з ГО "Російський молодіжний рух". Також встановлено, що його батько є керівником вінницької ГО "Російсько-українського культурно-просвітницького центру "Співвітчизники".

Того ж дня з Кузьміч зустрічалася адвокатка з Києва Світлана Новицька, яка до 2014 року неодноразово брала участь у проросійських проєктах в Україні та займалася захистом проросійських діячів Кирила Вишинського та Олега Сагана. А сама зустріч відбулася нібито за фінансуванням ГО "Інститут правової політики та соціального захисту імені Ірини Бережної".

Крім того, 2 жовтня з "Цвєтаєвою" зустрічався адвокат Дмитро Кальонов, син колишнього керівника Херсонської обласної організації партії "Руська єдність", котрий перебуває у розшуку за підозрою у тероризмі. Його батько є близьким товаришем так званого глави окупованого Росією Криму Сергія Аксьонова й неодноразово зустрічався із Кузьміч у Криму.

Згідно з отриманою інформацією, керівництво "Росспівробітництва" планувало внести заставу за Кузьміч, а також має намір запросити до Херсона представників ОБСЄ, ООН, Червоного Хреста для надання ситуації розголосу.

Крім того, наразі заставу розміром 529 тис. 500 грн. за зрадницю Тетяну Кузьміч також має намір заплатити член політичної партії "Опозиційний блок" нардеп Вадим Новинський.

Наразі не повідомляється, хто саме вніс заставу за російську шпигунку. Втім, за інформацією ТСН, гроші внесені  представниками політичної партії "Опозиційний блок".

Читайте також:

  • Суд залишив під вартою підозрюваного у держзраді генерала СБУ Шайтанова
  • Офіс генпрокурора відкрив справу про держзраду депутатів ОПЗЖ на вимогу суду — документи  
  • На кордоні з Білоруссю затримали колишнього українського військового, завербованого РФ
  • Правоохоронці затримали ексдепутата Верховної Ради Криму, засудженого за держзраду 

Завербована російською ФСБ українка під псевдонімом "Цветаева" під заставу вийшла з СІЗО

Завербована російською ФСБ українка під псевдонімом "Цветаева" під заставу вийшла з СІЗО

Повʼязані теми:

Наступна публікація