У Хотині обговорили енергетичне майбутнє України Пресреліз

Захід пройшов за ініціативи Хотинської міської ради спільно з адміністрацією національного природного парку та керівництвом Партії  зелених України.

21 липня у Хотинському Будинку школяра відбулися панельні дискусії на теми: "Місцеві громади проти пластикового забруднення" та "Енергетична стратегія України та майбутнє р. Дністер".

У дискусії взяли участь міський голова Хотина Микола Головальов, Голова політичної Ради Партії Зелених України Віталій Кононов, заступник Голови політичної ради "Зелених" Олександр Зіскін, представники органів місцевого самоврядування, вчені-екологи, громадські активісти.

Як відомо,  Програма гідроенергетики України до 2026 року передбачає будівництво каскаду рівнинних ГЕС. Учасники обговорення підтвердили, що реалізація програми  може призвести до незворотних змін в екосистемі регіону. Ухвалена Програма, на думку експертів, не вирішує наявних економічних проблем, а тільки погіршує їх у довгостроковій перспективі -  резюмували під час панельної дискусії.

На думку Заступника Голови політичної Ради Партії Зелених України Олександра Зіскіна, ситуація є неприйнятною: "Такі документи повинні розроблятися не політиками, а фахівцями та обговорюватися в широкому колі із залученням міжнародних фахівців, які мають для цього належний досвід. Ми  маємо проблему, а разом із нею дуже хибний шлях її вирішення. Партія Зелених України буде слідкувати за  реалізацію Програми й наголошує на неможливості створення рівнинних ГЕС. Європейський досвід вже неодноразово доводив хибність екстенсивного шляху розвитку енергетики. Ми, як співзасновники Європейської Партії зелених, наголошуємо на сталому розвитку енергетики з залученням максимально більшої кількості альтернативних джерел", - констатував   О. Зіскін.

У другій частині учасники обговорювали шляхи та методи досягнення мінімізації пластикового забруднення в Україні. Ця екологічна проблема у короткостроковій перспективі може стати проблемою № 1 в державі.  На думку вчених-екологів, для врегулювання цієї ситуації потрібна політична воля, чіткий план дій та вивчення міжнародного досвіду вирішення питання пластикового забруднення.

Під час заходу фахівці  обговорили пропозиції щодо розробки планів управління відходами всіма підприємствами, установами та організаціями, а також прийшли до рішення самостійно розробити  "дорожню карту" врегулювання ситуації із пластиковим забрудненням в Україні.

Наступна публікація