У християн східного обряду розпочався Страсний тиждень: що прийнято робити

У християн східного обряду розпочався Страсний тиждень: що прийнято робити

Фото: УНІАН

Страсний тиждень - це найскорботніші дні перед Великоднем.

Від понеділка, 22 квітня, у християн східного обряду починається Страсний тиждень. Це – найскорботніші дні перед Великоднем, який цьогоріч святкують 28 квітня.

Під час сьомого і останнього тижня Великого посту згадують про останні дні земного життя Ісуса Христа, розп'яття, смерть і воскресіння. Кожний день тижня називають Великим. У ці дні у церквах проходять особливі служби, не святкують дні святих, не поминають померлих, не проводять обряди хрещення і вінчання.

Особливо важливими вважають три останні дні Великого посту. У Чистий четвер прийнято вставати вдосвіта і митися, прибирати оселю, фарбувати яйця і пекти паски. У Страсну п’ятницю заборонено працювати, співати чи танцювати. Це найскорботніший день перед Великоднем, адже у цей день згадують муки Христа.

У Велику суботу у церквах починаються служби, священики одягають світле вбрання, замість чорного, у якому проводили служби під час посту. Увечері суботи починаються служби і вночі віряни зустрічають Великдень.

Нагадаємо, у неділю, 21 квітня, християни за юліанським календарем відзначають одне з 12 головних свят - Вхід Господній до Єрусалима або Вербну неділю. Це свято нагадує про день у життя Ісуса Христа, коли він за тиждень до воскресіння в'їхав на ослиці в'їхав до Єрусалима, а йому назустріч вийшло багато містян.

Християни західного обряду готуються до Великодня

Християни західного обряду готуються до Великодня

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація