У Каховському водосховищі недостатньо води для охолодження реакторів Запорізької АЕС

У Каховському водосховищі недостатньо води для охолодження реакторів Запорізької АЕС

У Каховському водосховищі недостатньо води для охолодження реакторів Запорізької АЕС / Фото: Associated Press

Загрози аварії на ЗАЕС наразі немає, оскільки усі реактори станції зупинені.

Рівень води у Каховському водосховищі, яке міліє після російського теракту на греблі, увечері четверга, 8 червня, упав “нижче критичного порогу в 12,7 метра” і вже недостатній для охолодження реакторів Запорізької атомної електростанції.

Про це повідомив генеральний директор “Укргідроенерго” Ігор Сирота в ефірі національного телемарафону.

"Рівень води вже 12,5 метрів. Це нижче "мертвої" точки 12,7 метра, коли ми вже не можемо робити водозабір у населені пункти і для ЗАЕС", - заявив він.

За словами Сироти, падіння води, можливо, зупиниться на рівні приблизно три метри.

"Якщо гребля в нижній частині зруйнована до самої основи, глибина водосховища буде не більш, ніж три метри, а воно саме зменшиться в ширині з 3,5 км, як це було до підриву, до 1-1,2 км, тобто повернеться в русло Дніпра, яким воно було до будівництва самого водосховища", - пояснив він.

Ігор Сирота припустив, що за теперішніх темпів зниження рівня води на 1 метр на добу, обміління водосховища триватиме ще 7-8 днів.

Раніше директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі, який відвідає Запорізьку АЕС наступного тижня, оголосив, що воду більше не можна буде відкачувати, якщо її рівень опуститься нижче порогу 12,7 метра. 

Паливо активної зони реактора та паливо, що знаходиться в резервуарах для зберігання, щоб уникнути аварії термоядерного синтезу та радіоактивних викидів у навколишнє середовище, потребує постійного охолодження. 

Однак великий басейн охолодження, розташований поблизу атомного об’єкта, за словами Гроссі, “наразі заповнений і містить достатньо запасів води для живлення станції протягом кількох місяців, оскільки шість реакторів [ЗАЕС] зупинені”.

Нагадаємо, після злочинного підриву окупантами греблі Каховської ГЕС, Запорізька атомна електростанція не працює.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація