У Кам'янському будинки із 70 родинами будь-якої миті можуть впасти

У Кам'янському будинки із 70 родинами будь-якої миті можуть впасти

У Кам'янському будинки із 70 родинами будь-якої миті можуть впасти

Фото: ТСН

Будинки визнані непридатними для життя, але їхнім мешканцям нема куди йти.

Стеля хитається, стіни тріщать, підлога розходиться під ногами, але бігти звідси нікуди. Сімдесят родин у місті Кам'янське в будь-який час можуть опинитися без даху над головою. Їхні будинки визнані непридатними для житла. Утім, відселяти пожильців міська влада не квапиться. Мешканці вирішили судитися з мерією. Днями відбудеться перше судове засідання в справі, йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

Усе почалося з квартири на верхньому поверсі: п'ять років тому в ній просто обвалилася стеля. З того часу в двоповерховій "сталінці" щодня нові тріщини. З однієї, аварійної, квартири людей відселили. Ще одинадцять - визнали непридатними. На цьому, кажуть пожильці, чиновники і зупинились. Ані ремонту, ані відселення.

Ще одна хрущівка на центральному проспекті міста реконструкції чекає вже двадцять років. З десяток квартир увесь цей час тримаються на залізних підпорках. Якби не вони - усі п'ять поверхів склалися б.

Пожильці показують висновки експертизи: будинок зведений з порушеннями, фундамент під ним "повзе". У цих квартирах люди жити бояться, але йти їм нікуди. Десятиліттями вони обивають пороги місцевих чиновників, та марно.

У мерії Кам'янського розводять руками: ремонтувати ці будинки, кажуть, надто дорого. А відселяти людей - нема куди.

"Житла немає фактично – нового нічого не будується, а на вторинному ринку це коштує дуже дорого", - каже заступник міського голови Олександр Маслєнков.

Проблема аварійного житла назріла не лише для Кам'янського, а і для всієї країни, стверджує нардеп Олександр Дубінін. За його даними, в Україні 60 тисяч будинків застарілого фонду, які от-от стануть небезпечними. Каже: звернувся до Кабміну ,аби там звернули увагу на проблему.

"У мене таке враження, що в міністерстві взагалі не зрозуміли мого запита, взагалі не розуміють тієї проблеми, яка існує. На це необхідно виділити кошти з державного бюджету. Влада, перш за все місцева, має зробити повний аудит житлового фонду", - каже він.

У мерії Кам'янського обіцяють: з будинків, непридатних для проживання, людей відселять у новий. Втім, його навіть ще не почали будувати. Пожильці у відчаї - подали позов до суду. Відстоювати своє право жити в безпечних будинках тепер будуть там.

Кореспондент ТСН Наталя Грищенко

Будинки десятків родин у місті Кам'янське визнані непридатними для житла

Будинки десятків родин у місті Кам'янське визнані непридатними для житла

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Аваріі та ДТП
Наступна публікація