У Керченській протоці сталася масштабна пожежа із загиблими: головне

У Керченській протоці сталася масштабна пожежа із загиблими: головне

Фото: Associated Press

Загинули щонайменше 14 осіб.

Увечері 21 січня у Керченській протоці стався вибух на газовозі, що спричинило масштабну пожежу. До нього був причеплений ще один корабель, на який теж перекинувся вогонь. Унаслідок пожеж загинуло щонайменше 14 моряків.

ТСН.ua зібрав основні факти про надзвичайний інцидент у Керченській протоці.

Що сталося

Інформація про пожежу на газовозі "Маестро" надійшла близько 16:30 за київським часом. До нього одразу ж вирушили низка російських рятувальних суден. Газовоз стояв у місці перевалки вантажів, з ним був зчеплений також корабель "Кенді", на який теж перекинувся вогонь. За попередніми даними, інцидент стався під час перевантаження палива з одного судна на інше.

Скільки моряків було на борту

На борту "Кенді" перебували 17 осіб, з яких 9 – громадяни Туреччини, а 8 – громадяни Індії. Своєю чергою, на газовозі "Маестро" працювали 15 моряків, теж всі громадяни Туреччини та Індії.

За даними місцевої окупаційної влади, загинуло щонайменше 14 моряків. Ще шестеро вважають зниклими безвісти, однак рятувальники не очікують знайти когось серед них живими через низьку температуру води. Водночас, 12 осіб вдалося врятувати, вони перебувають у керченській лікарні.

Що відомо про обидва кораблі

Обидва кораблі йшли під прапорами Танзанії, а вирушили вони з порту Кемрюк на Кубані. Джерела російського інформагентства ТАСС розповіли, що кораблі перебували на нелегальній стоянці. На бортах кораблів було близько 4,5 тисячі тонн скрапленого газу.

судно "Маестро"
судно "Кенді" / Фото: fleetmon.com

Своєю чергою, Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України повідомило, що обидва судна причетні до незаконних поставок газу до Сирії, а також заходили у порти анексованого Криму.

Які будуть наслідки

У Росії запевнили, що пожежа на кораблях не вплине на прохід суден через Керченську протоку. Там також підкреслили, що ризику перекидання вогню на інші кораблі в протоці теж немає. Водночас екологи повідомили про можливе забруднення акваторії поблизу Керченської протоки, зокрема у випадку розлиття мазуту або нафти із охоплених вогнем кораблів. Станом на ранок 22 січня обидва судна продовжували горіти.

У Керченській протоці зупинили рятувальну операцію після пожежі на двох суднах

У Керченській протоці зупинили рятувальну операцію після пожежі на двох суднах

Повʼязані теми:

Наступна публікація