У Києві 4-річна дівчинка отримала опіки легень і опинилася в реанімації. Дитина вдихнула шматок іграшки "слайм"

У Києві 4-річна дівчинка отримала опіки легень і опинилася в реанімації. Дитина вдихнула шматок іграшки "слайм"

Слайм - желеподібна субстанція з приємним запахом і привабливим кольором.

У Києві 4-річна дівчинка зазнала хімічного і токсичного опіку легень однією з найпопулярніших нині дитячих іграшок - слаймом. Дитина вдихнула шматочок слизу і на два тижні опинилася у реанімації, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Зараз Ясі не можна контактувати з дітьми, аби не застудитися. Дівчинка нещодавно пережила тяжке ураження легень - у неї був хімічний і токсичний опік.

Яся почала кашляти, а коли лягала, то бухикання посилювалося. Мама відвезла її на консультацію в "Охматдит", де жінці повідомили, що в бронхах у дівчинки знайшли схожу на клей речовину.

У родині припускають, що причина - слайм. Це желеподібна субстанція з приємним запахом і привабливим кольором. Шматочок слизу, швидше за все, Яся запхала в ніс і тоді вдихнула. "Виявили велику кількість сторонніх тіл в бронхах обох легень. Врешті виявилося, що це слайм", - каже хірургиня дитячої лікарні "Охматдит" Ванда Милінецька.

4-річна дівчинка отримала хімічний і токсичний опік легень, граючись зі слаймом

4-річна дівчинка отримала хімічний і токсичний опік легень, граючись зі слаймом

Під загальним наркозом бронхи дівчинки чистили тричі. Частини хімічного слизу відшкрябували від бронхів. Яся два тижні провела в реанімації. Дівчинку вводили в медикаментозний сон, а за неї дихали штучні легені. Нині дитина тільки починає відновлюватися.

Слайми - одна з найпопулярніших дитячих іграшок. Їх можна побачити в школах, садках, дитячих майданчиках. Дитячий психолог повязує таку популярність з антистрес-ефектом для дітей. “Воно розслаблює”, - каже жінка.

Психологиня разом з донькою Христиною робить лизунів у домашніх умовах. Один з інгредієнтів — це тетраборат натрію або борна кислота, яку можна купити в аптеці.

Вчитель хімії Олексій Головань каже, що тетраборат зовсім не підходить для дитячих ігор. "Борна кислота або тетраборат за чотирьохбальною шкалою має токсичність "двійку" – це означає, що вона за тривалого контакту зі шкірою може викликати алергічні реакції. Якщо її спробувати на смак, може викликати і запаморочення", - пояснив Олексій Головань.

Слайм нині переживає нову хвилю популярності, але гумка для дитячих рук відома з 76 року минулого століття. Коли слайми досліджували в Америці і Британії, то в деяких іграшках фіксували перевищення допустимої концентрації бору в чотири рази.

Пан Олексій відтворює рецепт слайму для ТСН, однак незахищеними руками субстанцію не бере і дітям не рекомендує. Показує, як клей ПВА за допомогою борної кислоти перетворюється на суцільний згусток. Такий згусток залишився і середині Ясі і, по суті, зацементував частину легень.

Виробники не зупиняються, а тому вже з'явилися слайми з трубочками, аби надувати бульбашки. Тут шанс вдихнути шматок слизу збільшується в рази. Для Ясі контакт з іграшкою може мати наслідки на все життя. Через те, що лікарі вперше стикаються з хімічним опіком легень через слайм, то дати подальші прогнози здоров'ю Ясі вони просто не можуть.

Кореспондентка ТСН Ірина Маркевич.

Повʼязані теми:

Наступна публікація