У Києві підполковника розвідки СРСР засудили до 12 років в’язниці за роботу на російські спецслужби

У Києві підполковника розвідки СРСР засудили до 12 років в’язниці за роботу на російські спецслужби

Фото: СБУ

Шпигун збирав інформацію про українських військових у зоні АТО.

Деснянський районний суд Києва засудив до 12 років позбавлення волі і конфіскації майна агента російських спецслужб, визнавши його винним у державній зраді.

Про це повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

Контррозвідка прикрила терористичну організацію, яка постачала секретну інформацію до Москви

Контррозвідка прикрила терористичну організацію, яка постачала секретну інформацію до Москви

Засуджений – мешканець Києва, підполковник Головного розвідувального управління Генштабу Збройних сил СРСР у відставці. Після початку агресії Росії проти України він був "розконсервований" російськими спецслужбами. Росіяни дали йому завдання за гроші залучати до "співробітництва" українських військовослужбовців. Шпигун мав отримати від них інформацію про бойові частини і підрозділи Збройних Сил України, які задіяні в АТО.

Оперативники СБУ задокументували, як колишній розвідник СРСР запропонував співпрацювати командиру одного з підрозділів бригади Збройних Сил України. Після "зустрічі" офіцер української армії одразу звернувся до спецслужби з інформацією про "контакт".

У квітні 2016 року співробітники СБУ затримали агента у пункті пропуску "Сеньківка" на Чернігівщині. Він прямував на територію Брянської області для зустрічі із представником російської військової розвідки. Під час огляду речей шпигуна правоохоронці виявили приховані під підкладкою верхнього одягу таємні документи.

За допомогою свого агента у Києва російські спецслужби намагалися отримати інформацію про систему фортифікаційного облаштування однієї з бригад ЗСУ у зоні АТО. Також їх цікавило розташування українських військових підрозділів. За висновками військових експертів, здобута інформація була б використана  для обстрілу позицій української армії та проведення диверсійної діяльності. 

Нагадаємо, нещодавно Приморський районний суд Одеси виніс вирок у справі про інформаторську мережу терористів "ДНР". Її організатора визнано винним і засуджено до чотирьох років і п’яти місяців позбавлення волі. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація