У Києві викрили клініку, яка допомогла вивезти за кордон сотні українських немовлят

У Києві викрили клініку, яка допомогла вивезти за кордон сотні українських немовлят

Правоохоронці направили 16 міжнародних доручень до інших держав стосовно конкретних немовлят.

У Києві правоохоронці викрили осіб, які вивозили немовлят за кордон під прикриттям репродуктивної клініки.

Про це повідомив Голова Нацполіції Сергій Князєв під час спільного брифінгу з Генеральним прокурором України Юрієм Луценком.

Під виглядом надання послуг із проведення допоміжних репродуктивних технологій методом сурогатного материнства зловмисники з 2011 року записували іноземних громадян батьками народжених в Україні дітей. Таким чином іноземці вивозили немовлят за кордон. Встановлено особи кількох сотень сурогатних матерів, які користувалися послугами викритої клініки.

Поліцейські встановили також особу власника фірми та осіб, які вербували сурогатних матерів, вели облік, конвертацію та легалізацію коштів, отриманих від злочинної діяльності, а також виплату “зарплатні", займалися супроводженням та розселенням іноземців, проводили рекламу клініки.

Також слідство зафіксувало факти ухилення порушників від сплати податку на прибуток у сумі в кілька десятків мільйонів гривень. Установлено факти ухилення від сплати податку на доходи фізичних осіб, які надавали послуги з сурогатного материнства.

За виявленими фактами відкрито кримінальні провадження за ч.1 та ч.3 ст. 149 (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини) та ч. 3 ст. 212 (Ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) Кримінального кодексу України.

У розслідуванні правопорушень, встановленні та притягненні до відповідальності причетних до них осіб, українські правоохоронці співпрацюватимуть з іноземними колегами.

Крім того, Князєв та Луценко звернулися до Верховної Ради та Міністерства охорони здоров’я з проханням розробити чітку нормативну базу у питанні сурогатного материнства.

Правоохоронці направили 16 міжнародних доручень до інших держав стосовно конкретних немовлят щодо дослідження ймовірних сурогатних батьків для проведення тесту ДНК.

Раніше повідомлялося, що правоохоронні органи Італії затримали подружжя, яке за допомогою сурогатного материнства незаконно всиновило українське немовля

Секретні матеріали: сурогатне материнство

Секретні матеріали: сурогатне материнство

Повʼязані теми:

Наступна публікація