У Кременчуці затримано агента ФСБ, який здавав росіянам українців і намагався потрапити до "Моссада"

У Кременчуці затримано агента ФСБ, який здавав росіянам українців і намагався потрапити до "Моссада"

"Дементій" тепер очікує обміну полоненими.

ФСБ Росії намагається проникнути не тільки в українські, а й в ізраїльські спецслужби. Контррозвідка затримала агента, який працював на країну-агресорку і, водночас, за завданням ФСБ намагався влаштуватися в ізраїльську розвідку "Моссад"

Російський агент із позивним "Дементій" каже, що відчував, що одного дня закон постукає в його двері. "Я до цього був готовий. Я ж бачите, супротиву не чинив. Не бився головою об стіну, не валявся в істериці. Я до цього морально був готовий", - сказав він.

Та це відчуття не заважало йому роками працювати на ФСБ. Мешканці звичайної багатоповерхівки в Кременчуці Полтавської області гадки не мали, що їхній сусід, колишній офіцер української міліції, від самого початку війни є агентом ворожих спецслужб. У помешканні агента знайшли багато файлів із секретною інформацією про українських військовослужбовців. Зокрема, список офіцерів запасу, приписаних до Кременчуцького військкомату. Згодом з'ясовується, що саме цей агент здав ФСБівцям українця Ігоря Кияшка, якого в Росії засудили на вісім років. Він зібрав інформацію на Ігоря і передав росіянам.

Під час обшуку у агента також була заява про бажання нібито добровільно допомагати ізраїльській розвідці. За вказівкою ФСБівських кураторів, він відправив її на сайт “Моссад”. "Сказали відправити текст. Я такий-то і такий-то, офіцер поліції, ім’я, прізвище, готовий до співпраці з вами у кримінальному середовищі. Я його заповнив і відправив. Отримав відповідь, що їм потрібні люди, які знають іврит", - розповів чоловік. 

Це лише незначна частина тих завдань, які за п’ять років устиг виконати "Дементій". На ворога він працював за гроші. У його помешканні вилучили понад дев'ять тисяч доларів. "Він розписувався за більшу суму, ніж та, яку йому видавали на руки", - сказав "Андрій", офіцер Департаменту контррозвідки СБУ.

Навар забирали собі нинішні підполковники ФСБ, колишні українські силовики - Микола Путінцев і Кирило Сімагін, які влаштували агенту “медову пастку”. На кримському узбережжі, де офіцер у відставці прогулював міліцейську пенсію, раптово зустрів пристрасну красуню. "Тільки піднімаємось, а вона крик здійняла, що нібито я її зґвалтував. Тут з’являється дільничний і ще якась людина у штатному", - пригадав "Дементій".

Далі була запропонована альтернатива: термін у російській в’язниці або робота на ФСБ. Агент зробив вибір: працювати на ворога і отримувати чималі гонорари за зраду, коли його особиста справа виглядала так, ніби перед нами зразок офіцерської честі. "Бачите, написано, морально стійкий, відданий справі служіння народу України. Державні таємниці зберігати вміє", - вказав офіцер.

Далі в його справі – присяга на вірність Україні, яку він підписав у перші місяці незалежності. "Дементію" світить дванадцять років за гратами. Втім, зрадник сподівається, що вийде на свободу під час обміну полоненими.

Андрій Цаплієнко

ФСБ Росії намагалася впровадити свого українського агента в ізраїльський Моссад

ФСБ Росії намагалася впровадити свого українського агента в ізраїльський Моссад

Повʼязані теми:

Наступна публікація