У лікарні Рівненської області медики готуються оголосити голодування через невиплату зарплат

У лікарні Рівненської області медики готуються оголосити голодування через невиплату зарплат

Фото: ТСН.ua

Частина медиків вже звільнилася.

У місті Вараш Рівненської області протестували понад півтори сотні медиків, які борються з коронавірусом, через невиплату зарплат та недофінансування лікарні. Частина медперсоналу вже звільнилася, інші готові писати заяви власним коштом, а хтось навіть голодувати, про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Лікарня, яку раніше фінансувала держава і частково місто, тепер має стати комунальним підприємством. Тож поки перехідний період, медзаклад лишився без матеріальної підтримки.

"Людям видали аванс зменшений, по дві тисячі лікарям і по тисячі молодшому персоналу. Надалі грошей зовсім немає", - каже голова профспілки, лікар-хірург Віталій Тараканець.

Завідувачка лабораторії нарікає, що через невиплату зарплат довелося обмежити своє харчування, а старша медсестра інфекційного відділення зауважує, що через це навіть чимало співробітників звільнилися.

У Вараші без зарплат протестують медики, дехто готовий голодувати

У Вараші без зарплат протестують медики, дехто готовий голодувати

"Не тільки, що фінансування немає. Із засобами індивідуального захисту у нас теж проблеми", - каже Віталій Тараканець.

Нині ж медики просять виділити гроші з міського бюджету. Кажуть, раніше зверталися навіть і до керівництва області, профільного міністерства, але це не дало жодного результату. Влада переконує, що не мають фінансів, щоб виділити їх із бюджету.

"Наразі виділити субвенцію немає можливості, тому що вона використана і розподілена", - зазначає керівник управління охорони здоров'я Рівненської області Олег Вівсяник.

На місяць лікарні треба понад 5 мільйонів гривень. У квітні та травні їх виділило місто. А потім гроші закінчились, від держави до закладу фінансова допомога не дійшла.

"Із держави була виділена субвенція. А куди ці кошти виділені (пішли - ред.) невідомо Зараз в сесійній залі вирішується доля", - каже керівник лікарні Олександр Коцюбинський.

Тим часом, під час голосування місцевих депутатів за розподіл бюджету, зокрема, і на медиків, мер свого підпису не поставив.

"Із міського бюджету заборонено фінансувати, якщо немає рядка в бюджетному кодексі. Мій підпис, а це мільйони, я потім можу потрапити під кримінальну справу", - зазначає міський голова Вараша Сергій Анощенко.

Наразі медики хочуть писати заяви власним коштом щонайменше на два тижні. Деякі навіть налаштовані розпочати голодування на знак протесту.

Повʼязані теми:

Наступна публікація