У Львівській області доводиться рятувати сотні лебедів, яких люди привчили до харчів

У Львівській області доводиться рятувати сотні лебедів, яких люди привчили до харчів

Птахи не відлетіли на час морозів, бо звикли вже не здобувати собі харчі.

У львівському Городку майже сотня лебедів оселилася на місцевому озері. Птахи зимували тут не один рік, але цього разу через люті морози озеро вкрилося кригою. Лебеді ж не відлетіли на іншу водойму, бо звикли, що тут їх годують, і почали замерзати.

Про це йдеться в ТСН.16.45.

Величезною палкою пан Богдан розбиває лід, щоб зробити ополонку для лебедів і погодувати їх. Злітаються не всі. Місцевий рибалка знайшов замерзлого птаха, той майже не рухається, тож чоловік опускає голову лебедя у воду, щоб трохи попив. І обійнявши, щоб зігріти, обережно виносить на берег. Цього лебедя вдасться врятувати, каже чоловік. Але є птахи, що уже замерзли. Добиратися до них небезпечно, бо крига може тріснути. "Дванадцять приблизно, тяжко сказати, бо я погано бачу", — розповідає чоловік.

Тут на озері оселилося з сотню лебедів. Люди їх регулярно підгодовують і влітку, і зимою. "Якийсь хлібчик, булочку, якусь пшеничку, йшли з малою з базару, купили пшеничку, вони ж теж їсти хочуть, живі створіння", — каже місцева мешканка Надія.

А цього робити не можна, кажуть орнітологи. Бо лебеді — дикі птахи і їжу мають шукають самі — водорості та рибу. Якщо їх годувати, дуже легко можна приручити. А як вдарять люті морози, лебеді не відлетять на іншу водойму. "Спрацювала психологія — є "халява", будемо їсти, будемо сидіти тут, але це, на жаль, їм шкодить", — каже рятівник тварин Орест.

Новини України: у Львівській області лебеді почали замерзати на озері

Новини України: у Львівській області лебеді почали замерзати на озері

Ще лебеді гинуть від їжі, яку їм дають люди. Найчастіше пропонують пернатим хліб, а це для них — повільна смерть, кажуть орнітологи. "Їм забиває зоби, в таких птахів їжа доходить в грудину, а потім вже проходить далі, цей зоб заліплюється хлібом, лебеді можуть і від цього гинути", — пояснює чоловік.

Ці ж лебеді уже як домашні, вони не відлетять на теплішу водойму. Тож тепер єдиний вихід — продовжувати їх годувати, але не хлібом, а капустою та зерном.

Повʼязані теми:

Наступна публікація