У Мінкульті недорахувалися десяти цінних предметів з Києво-Печерської лаври

У Мінкульті недорахувалися десяти цінних предметів з Києво-Печерської лаври

Фото: УНІАН

Їхнє місцеперебування наразі невідомо.

У Міністерстві культури заявили, що перевірка фондових колекцій Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, що були передані на постійне зберігання до Свято-Успенської Києво-Печерської лаври протягом 1988 - 2000 років, виявила нестачу десяти предметів.

Про це повідомила керівник прес-служби Міністерства культури Юлія Даценко.

За її словами, у період від 1988-го до 2000-го року до Свято-Успенської Києво-Печерської лаври (чоловічого монастиря Української православної церкви), згідно з актами, було передано 829 предметів.

"Перевіркою встановлено наявність та точне місцезнаходження 815 предметів. 14 предметів не виявлено", - заявила Даценко.

Вона додала, що після завершення перевірки представниками монастиря було додатково надано до огляду 4 предмети з-поміж тих, що не були виявлені.

"Станом на сьогодні відсутніми залишаються 10 предметів, місцеперебування яких не встановлено. Про це було поінформовано правоохоронні органи", - зазначила представник Мінкульту.

При цьому Даценко зауважила, що комісія дійшла висновку, що умови зберігання культурних цінностей "в основному задовільні".

"З оглянутих предметів 253 відреставровані, 65 потребують реставрації, а 2 з них перебувають в аварійному стані", - перерахувала вона.

Даценко додала, що предмети з-поміж тих, що не використовуються в релігійних обрядах, за результатами перевірки рекомендовано повернути до державної частини Музейного фонду України.

Даценко уточнила, що перевірка стану збереження та умов зберігання культурних цінностей, які обліковувалися у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику - в основному та науково-допоміжному фондах, - проводилася Міністерством культури в період від 21 листопада до 17 грудня 2018 року.

Нагадаємо, Міністерство культури розпочало перевірку наявності мощей у ближніх і дальніх печерах Києво-Печерської лаври. До складу комісії із перевірки увійшли співробітники міністерства та Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Метою комісії є перевірка наявних церковних коштовностей і святинь, які були передані Києво-Печерській лаврі, починаючи з 1988 року — від моменту відкриття монастиря після відродження. Така перевірка відбувається вперше за 30-річну історію відродженої Києво-Печерської лаври.

Найгучніші нерелігійні скандали довкола Києво-Печерської лаври

Найгучніші нерелігійні скандали довкола Києво-Печерської лаври

Повʼязані теми:

Наступна публікація