У Міноборони оприлюднили причину трагічного вибуху на Рівненському полігоні

У Міноборони оприлюднили причину трагічного вибуху на Рівненському полігоні

Фото: УНІАН

Нині міномет передано до інституту судових експертиз для проведення аналізу матеріалу, з якого він зроблений.

Розрив міномета М120-15 "Молот", унаслідок якого на Рівненському полігоні загинули троє військових, стався через подвійне заряджання.

Про це заявив заступник міністра оборони України Ігор Павловський на засіданні комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони, посилаючись на результати слідчого експерименту, пише "Укрінформ".

"Вчора ми провели додатково експеримент із залученням Київського інституту судових експертиз, безпосередньо прокуратури - прокуратури Західного регіону, Військової служби правопорядку, представників науково-дослідних структур, зімітували практично всі події, які могли статися безпосередньо під час виконання завдань, і отримали такі результати: під час подвійного заряджання міномета і стрільби наслідки руйнування ствола міномета були точно такі, як сталися у п’ятницю (6 липня 2018 - прим.ред.) при подвійному заряджанні міномета", - сказав він.

За словами Павловського, в рамках експерименту було підірвано ще один міномет, але з однією міною у стволі.

"Ми підірвали ще одну міну, щоб переконатися, чи дійсно це було під час подвійного заряджання, чи заряджання міномета однією несправною міною. Ми отримали той же результат, який мали раніше, який мали під час проведення слідчих експериментів, коли несанкціоновано міна вибухала через пошкоджений підривник безпосередньо у стволі міномета", - додав заступник глави Міноборони.

Окрім цього Павловський зазначив, що під час експерименту "паралельно підірвали міномет Б-11 за тією ж методикою, і ми отримали той самий результат".

"Після цього всю зброю — перший, який вибухнув у ході виконання завдань, і 4 міномети, з якими вчора проводили слідчий експеримент - ми передали до інституту судових експертиз, з метою з’ясування остаточних причин і проведення аналізу стосовно конструкційних особливостей матеріалу, з якого вони зроблені", - резюмував він.

Стан трьох військових, які найбільше постраждали внаслідок вибуху на Рівненському полігоні, покращився

Стан трьох військових, які найбільше постраждали внаслідок вибуху на Рівненському полігоні, покращився

Нагадаємо, вранці, 6 липня, на Рівненському загальновійськовому полігоні поблизу села Любомирка Костопільського району на бригадних тактичних навчаннях розірвало міномет. Військова прокуратура повідомила, що це трапилося під час виконання бійцями однієї з військових частин вогневого завдання щодо знищення умовного противника з веденням вогню мінометної батареї із закритої вогневої позиції: відбувся вибух міни у каналі ствола міномета.

У Міноборони повідомили, що загинуло троє людей, поранено - дев'ятьох. Поранених унаслідок вибуху на Рівненському військовому полігоні відправили до військово-медичного клінічного центру Західного регіону у Львові. Троє поранених перебувають у важкому стані.

Своєю чергою головний військовий прокурор України Анатолій Матіос раніше наголошував, що відстань між мінометами була 8 метрів замість передбачених 20, а глибина окопів також не відповідала нормам.

Президент України Петро Порошенко заборонив використовувати міномети "Молот".

Повʼязані теми:

Наступна публікація