У МОЗ детально розповіли про вакцинацію українців

У МОЗ детально розповіли про вакцинацію українців

Фото: УНІАН

Щепленням тепер допомагатиме НСЗУ.

Національна служба здоров’я долучилася до інформаційної кампанії МОЗ щодо вакцинації. Тепер гаряча лінія НСЗУ фіксуватиме скарги громадян щодо щеплень та інформуватиме про них місцеві департаменти охорони здоров’я та міністерство.

Керівниці міністерства освіти та охорони здоров'я закликали батьків вакцинувати своїх дітей

Керівниці міністерства освіти та охорони здоров'я закликали батьків вакцинувати своїх дітей

"Держава гарантує кожному пацієнту безкоштовну вакцинацію на первинній ланці медицини. Наразі в Україні наявні всі вакцини від 10 інфекційних хвороб за календарем щеплень. Це вакцини від гепатиту В, туберкульозу, кору, епідпаротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту і хіб-інфекції. В умовах низького рівня охоплення вакцинацією від дифтерії (69% серед дітей, дорослих ще менше) є високий ризик виникнення спалаху. Підвищення рівня охоплення вакцинації та створення колективного імунітету можуть врятувати мільйони життів", - нагадують у пресслужбі МОЗ.

Керівники медичної галузі наголошують на важливості реалізації права кожного пацієнта на безкоштовне щеплення. "Лікар не може відмовити у вакцинації. Лікар не має права зробити щеплення лише за наявності серйозних медичних протипоказань", - запевняють у міністерстві. Та нагадують, що саме вважається протипоказаннями до вакцинації. Це:

  • гостре захворювання, що супроводжується температурою, вищою за 38,5°С (відповідно до настанов ВООЗ);
  • серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини;
  • імунітет може не сформуватися при хіміотерапії в онкологічних хворих, при вживанні великих доз стероїдних гормонів, при вживанні ліків, що пригнічують імунітет, при СНІДі;
  • при вагітності не можна робити щеплення КПК та іншими вакцинами, що містять живі віруси; 
  • щеплення КПК не проводять також якщо були тяжкі алергічні реакції на аміноглікозиди. А якщо вводилися препарати крові, то відтерміновують;
  • БЦЖ не роблять, якщо дитина при народженні важить менше 2,0 кг або має дефекти системи фагоцитозу, тяжкі порушення в системі імунітету; 
  • ОПВ (жива поліомієлітна вакцина) не вводиться, якщо є тяжкі форми гіпогамаглобулінемії (стану імунодефіциту) чи хтось із членів сім’ї має протипокази до цієї вакцини (за винятком вагітності).

На гарячу лінія 1677 пропонують звертатися, якщо лікар не дає належних дозволів на щеплення або слід надолужити пропущені щеплення. Також у МОЗ радять пацієнтам повідомляти їх, якщо в лікарнях немає безкоштовних вакцин, гарантованих державою. "Всі звернення громадян, яким відмовлено у вакцинації, будуть передаватись до Міністерства охорони здоров'я для аналізу та прийняття рішень щодо проведення роботи з відповідними медичними закладами, обласними департаментами охорони здоров'я та лікарями", - запевняють у міністерстві.

"Усі вакцини, які зареєстровані в Україні, є безпечними і відповідають стандартам якісної практики виробництва. Будь-яка вакцина перед тим, як вперше отримати реєстраційне посвідчення, проходить багатоетапні дореєстраційні дослідження щодо імуногенності, безпеки, ефективності. Дорослі безвідносно до віку можуть отримати безкоштовне щеплення від дифтерії та правця. А безоплатно щепитися від кору зможуть дорослі будь-якого віку, які контактували з хворими, не хворіли на кір та не мають підтверджених даних про щеплення у медичній карті чи за результатами аналізів на наявність антитіл IgG не мають імунітету проти кору. Медики, освітяни та військові також можуть вакцинуватися безкоштовно, тому що вони входять до групи ризику", - акцентують у МОЗ.

Як уже повідомлялося, діти, які з певних причин не були вакциновані до початку навчального шкільного року, не зможуть відвідувати школи, проте мають право здобувати освіту альтернативними способами. Про це заявила міністерка освіти та науки України Лілія Гриневич під час спільного брифінгу з виконувачкою обов’язків очільниці Міністерства охорони здоров’я Уляною Супрун.

Повʼязані теми:

Наступна публікація