У МОЗ розповіли, коли мають з’явитися українські тест-системи для діагностики нового коронавірусу

У МОЗ розповіли, коли мають з’явитися українські тест-системи для діагностики нового коронавірусу

Фото: Associated Press

Поки що в Україні достатньо таких тестів.

Українські тест-системи для визначення коронавірусу 2019-nCoV мають з’явитися вже цього тижня. 

Про це на брифінгу повідомив в.о. директора Центру громадського здоров’я МОЗ Ігор Кузін, передає Укрінформ.

“Ми ще очікуємо додаткову поставку тестів, ми також маємо інформацію від приватних організацій, які вже також розробляють наші вітчизняні тест-системи. За їхніми повідомленнями, вже цього тижня у нас також може бути доступ до цих систем українського виробництва. Однак ВООЗ рекомендує проводити таке тестування по закінченню обсерваційного періоду, тобто після завершення 14 діб такі особи мають бути ще раз протестовані шляхом використання тест-систем і методом ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція - ред.)”, - сказав Кузін.

За його словами, наявної зараз в Україні кількості тест-систем достатньо для опрацювання поточних рутинних випадків і уточнення тих діагнозів, які ставлять на рівні областей.

МОЗ розраховує, що протягом інкубаційного періоду Україна отримає ще партію тест-систем, або використає ті, які зроблені в Україні.

Як повідомлялося, щойно Китай виклав у мережу послідовність геному вірусу, кожна лабораторія дістала можливість вивчити його в себе. Українські вчені від РНБО теж отримали завдання розробити власну українську тест-систему. Всесвітня організація охорони здоров'я порадила зробити це всім країнам, аби не виникало проблем із нестачею або ж транспортуванням.

Коли розробку тест-системи повністю завершать, достатньо буде лиш одного мазка з рота й людини, аби через 4 години спеціальні лабораторії отримали результат. 

Нагадаємо, спалах вірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба вже отримала тимчасову назву NCP (Novel Coronavirus Pneumonia). Вона поширилася вже на десятки країн. Двоє українців підхопили вірус на круїзному лайнері.

Схоже, джерелом спалаху є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передався і від людини людині повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

Всесвітня організація охорони здоров'я за підсумками екстреної наради оголосила спалах коронавірусу надзвичайною ситуацією міжнародного значення. Це стало опосередкованим визнанням того, що стримати поширення хвороби не вдається і вона з локальної проблеми набуває глобального масштабу. 

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Фото: ТСН.ua

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація