У МОЗ знайшли можливість знизити дитячу смертність і запобігти інвалідності

У МОЗ знайшли можливість знизити дитячу смертність і запобігти інвалідності

Україна має розщедритися на повне обстеження новонароджених.

Із 2018 року в Україні можуть бути запроваджені обов'язкові обстеження немовлят на кілька десятків рідкісних хвороб. Кров братимуть у новонароджених дітей іще в пологовому будинку, аби виявити можливі патології до того, як вони завдадуть непоправної шкоди здоров'ю та життю маленьких українців, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Що це потрібно – не сумніваються батьки 3-річної Марічки, яку рік тому несподівано паралізувало, відібрало мову і навіть уміння ковтати. Доти цілком здорова дитина, як виявилося, не могла засвоювати один із білків, який накопичився та отруїв організм. Батьки тепер борються зі страшними наслідками, котрих могло б і не бути, якби вони вчасно дізналися про діагноз і всього лиш підібрали дівчинці дієту. Тепер же на спеціальну їжу, котру в Україні придбати через відсутність сертифікації неможливо, родина витрачає по 350 євро на місяць – баночки шукають, замовляють і везуть з-за кордону.

Лікарі розповіли, як знизити дитячу смертність та вберегти від інвалідності

Лікарі розповіли, як знизити дитячу смертність та вберегти від інвалідності

Цю історію ще можна вважати щасливою, бо багато інших мають трагічні наслідки. Так, сини Світлани Пархомчук один за одним потрапляли до реанімацій із кишковими розладами. Старший помер, а причину цього дізналися лише згодом, коли проблеми повторилися із другою дитиною. З'ясувалося, що організми малюків так само не сприймають деякі речовини, і внаслідок отруєння ними вражаються печінка і нирка. Це означає смерть або трансплантацію хворих органів, хоча при вчасній діагностиці суттєвих проблем зі здоров'ям можна було б уникнути всього лиш правильним харчуванням.

Виявити спадкові хвороби обміну речовин може лише одна лікарня в Україні – київський Охматдит. Для перевірки на понад 60 діагнозів достатньо однієї краплинки крові. "До нас потрапляють діти з реанімації, з якими в регіонах не знають, що робити, бо вони не такі, як всі. Ми можемо попередити смерть і ранню інвалідизацію людини, дати суспільству здорових членів цього суспільства", - каже завідувач лабораторією медичної генетики Наталя Ольхович. Однак наразі такі хвороби виявляють, лише коли вони самі дадуть про себе знати. "Нам дуже прикро ховати наших пацієнтів у регіонах, бо іноді буває так, що пляма крові приходить, діагноз встановлений, а дитина в регіоні вже померла, і, на превеликий жаль, діагноз цей ми повідомляємо вже плачучій родині", - зізнається керівник центру метаболічних захворювань Охматдиту Наталя Пічкур.

За словами медиків, виправити ситуацію могло б обов'язкове обстеження новонароджених, як це широко практикується за кордоном. Однак говорити про це можна буде лише з наступного року. "Це дуже комплексне питання, бо це підвищення фінансування. На цей рік ми вже маємо бюджет, ми вже не можемо нічого міняти. На 2018-й ми зможемо допомогти, щоб профінансувати це тестування", - обіцяє керівник МОЗу Уляна Супрун.

Як уже повідмлялося, на цей рік держава виділила 204 мільйони гривень для лікування українців за кордоном. Цих коштів катастрофічно мало, витрачаються вони досить швидко, а проконтролювати якість лікування і навіть інколи й долю виділених коштів непросто.

Кореспондент ТСН Оксана Щербина

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація