У МЗС назвали дату проведення першого саміту "Кримської платформи" щодо деокупації півострова

У МЗС назвали дату проведення першого саміту "Кримської платформи" щодо деокупації півострова

Фото: УНІАН

Міжнародні партнери підтримують створення "Кримської платформи".

Перший міжнародний саміт у межах "Кримської платформи" щодо деокупації півострова запланований на травень 2021 року в Києві. Україна сподівається, що до цього часу ситуація з коронавірусом стабілізується.

Про це сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 5 листопада під час на онлайн-брифінгу.

За його словами, міжнародні партнери підтримують ініціативу України про створення "Кримської платформи" і готові брати в ній участь. Своєю чергою, українська сторона активно готується до проведення саміту: проводяться консультації з партнерами, пояснюють зміст і формат цієї платформи, як вона працюватиме.

"Я сьогодні можу офіційно повідомити, що остаточно ухвалене рішення, що саміт "Кримської платформи" відбудеться у травні 2021 року. Дуже сподіваємося, що на той момент ситуація з пандемією стабілізується і ми матимемо нагоду успішно провести цей саміт у столиці України", - сказав Кулеба.

Також Кулеба відзначив системні репресії стосовно кримських татар на анексованому півострові.

"Ви знаєте, що 3 листопада військовий суд у Ростові за відверто сфабрикованими звинуваченнями засудив трьох кримських татар, у той же день затримали двох кореспондентів Кримської солідарності. Їх учора відпустили, але ми все одно бачимо, що це продовження системних репресій, які застосовує, використовуючи різний інструментарій, окупаційна влада Росії проти кримських татар", - додав голова МЗС.

Нагадаємо, раніше Еміне Джапарова розповіла про намір створення міжнародної платформи для обговорення деокупації Криму й  відстеження того, що відбувається на анексованому півострові. І в МЗС України розуміють, що "йдеться про злочини, які Росія вчиняє в Криму". Джепарова висловила думку, що в поверненні півострова до України повинні бути зацікавлені й країни Заходу. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація