У МЗС розповіли, коли Україна може стати повноцінним членом НАТО

У МЗС розповіли, коли Україна може стати повноцінним членом НАТО

Фото: УНІАН

Україна налаштована оптимістично, каже Еміне Джапарова.

У Міністерстві закордонних справ заявили, що бачать Україну повноцінним членом НАТО у 2030 році. 

Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова у своєму відеозверненні.

"Україна налаштована оптимістично. У 2030 році ми бачимо себе повноцінним членом Альянсу", - заявила вона.

Джапарова зауважила, що у Доповіді експертної групи високого рівня під назвою "НАТО-2030: Об’єднані заради нової ери", яку 3 грудня презентував Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, йдеться, зокрема, що "НАТО має шукати можливості для розширення та зміцнення партнерства з Україною та Грузією, які прагнуть до членства і які знаходяться під постійним зовнішнім та внутрішнім тиском Росії".

"Надання Україні Плану дій щодо членства стане новим потужним імпульсом для подальшого руху шляхом реформ та мобілізації зусиль з метою досягнення критеріїв членства", - заявила перша заступниця міністра.

#NATO_Reflection_2030 #UA 3 грудня Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг презентував Доповідь експертної групи високого рівня під назвою «НАТО-2030: Об’єднані заради нової ери». Цей документ є фактично баченням майбутнього розвитку найпотужнішого оборонного і політичного союзу на наступний довгостроковий період. Ми надзвичайно цінуємо залучення України до обговорення питань зміцнення політичного виміру Альянсу, в рамках концепції НАТО-2030. В опублікованій доповіді підтверджено відданість Альянсу політиці «відкритих дверей» з метою посилення Східного флангу НАТО і нарощування взаємодії зі східними партнерами, зокрема Україною та Грузією. Ми також дуже вдячні авторам доповіді за такі рекомендації: 1) НАТО має лишатись відданою рішенням Бухарестського Саміту 2008 року. Дискусія щодо майбутнього членства в Альянсі повинна бути виведена на більш високий рівень. 2) НАТО має шукати можливості для розширення та зміцнення партнерства з Україною та Грузією, які прагнуть до членства і які знаходяться під постійним зовнішнім та внутрішнім тиском Росії. 3) Ситуація в Україні має залишатися важливим пунктом порядку денного засідань Ради НАТО-Росія. Повернення до «business as usual” з РФ до зміни її поведінки не можливе. 4) Ціна за подальшу російську агресію проти України має підвищуватись – санкції проти РФ мають не тільки поновлюватись, але й посилюватись. 5) Практика використання однією країною співробітництва у рамках Альянсу з метою вирішення питань двосторонньої взаємодії має бути припинена. Сподіваємось, що зазначені рекомендації знайдуть своє відображення у майбутній Стратегічній концепції НАТО. Україна налаштована оптимістично. В 2030 році ми бачимо себе повноцінним членом Альянсу. У цьому контексті надання Україні Плану дій щодо членства стане новим потужним імпульсом для подальшого руху шляхом реформ та мобілізації зусиль з метою досягнення критеріїв членства. Animus in consulendo liber!

Опубліковано Emine Dzheppar Пʼятниця, 4 грудня 2020 р.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація