У Нацбанку пропонують створити фонд розвитку для освоєння технологій

У Нацбанку пропонують створити фонд розвитку для освоєння технологій

Фото: pixabay.com

Однак Україна поки не має інструментів підтримки нових технологій.

В Україні доцільно створити фонд розвитку з різними джерелами фінансування для освоєння нових технологій виробництва.

Таку думку висловив голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин.

"Доцільно створити своєрідний Фонд розвитку, який би формувався з кількох джерел фінансування (бюджетних, приватних, іноземних, донорських тощо), був спрямований на пріоритетне освоєння сучасних виробничих технологій і перебував під пильним наглядом спостережної ради за участю поважних як українських, так і іноземних учасників", - пише Данилишин.

Аби такий фонд було створено варто попередньо погодити перспективні технології, а також встановити механізми та інструменти впровадження таких технологій.

Однак Данилишин додав, що в Україні не існує засобів впровадження та підтримки технологій. Навпаки, фінансові дії спричиняють знецінення національної валюти, інфляцію, здорожчання кредитів внаслідок підйому облікової ставки.

"Проте в реальності спостерігаються інші явища, коли держава накопичує протягом року кошти на власному казначейському рахунку в НБУ, а потім "вкидає" до 50 млрд гривень на ринок упродовж двох-трьох тижнів перед новорічними святами, як це, наприклад, відбулося 2017 року", - каже він.

Раніше повідомлялося, що в Україні продовжує зростати інфляція. У січні цього року вона прискорилася до 14,1% у річному вимірі з 13,7% у грудні минулого року. У місячному вимірі зростання споживчих цін становило 1,5%.  

Повʼязані теми:

Наступна публікація