У Нацполіції підтвердили зникнення речових доказів у справах про напади на активістів

У Нацполіції підтвердили зникнення речових доказів у справах про напади на активістів

Фото: УНІАН

Заступник глави Нацполіції запевнив, що винні були звільнені і будуть покарані у разі встановлення ознак складу злочину.

У справах про замах на активістів в Одеській області зникла низка речових доказів.

Про це під час засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування нападу на чиновницю мерії Херсона, активістку Катерину Гандзюк заявив заступник глави Національної поліції - начальник Головного слідчого управління Віталій Невгад, пишуть "Українські новини".

"Так, такий факт дійсно має місце. Щодо цієї ситуації було проведено службове розслідування. За результатами службового розслідування низка співробітників були звільнені з органів Національної поліції. Матеріали і висновки службового розслідування направлені за територіальністю до ДБР, яким свого часу внесена інформація до ЄРДР", - розповів він.

За словами Невгада, нині триває розслідування.

"Якщо буде встановлено, що дії співробітників поліції мають ознаки складу злочину, вони будуть нести кримінальну відповідальність", - запевнив правоохоронець.

Окрім цього, Невгад уточнив, що зникли докази у трьох кримінальних провадженнях.

"Мається на увазі три кримінальні провадження за епізодом, який об'єднаний в одне кримінальне провадження... Крім ситуації щодо Одеси, фактично нами не було встановлено фактів відсутності або кримінальних проваджень або речових доказів", - наголосив він.

Своєю чергою голова ТСК, позафракційний депутат Борислав Береза заявив про зникнення речових доказів у кримінальному провадженні за фактом нападу на київську активістку Валентину Макарову, яку жорстоко побили у липні 2015 року, а в її собаку стріляли з травматичного пістолета, пише УНІАН.

"Позавчора мені стала відома інформація, яка мене дуже здивувала: що у справі, яку ми розслідуємо щодо Києва, зникли речові докази. І зараз жодна людина не може пояснити, як це сталося. Востаннє, коли з'ясовували, то людина, яка розвалила справу про напад на Валентину Макарову, перейшла працювати до НАБУ. Я не знаю, підвищення це чи якесь покарання для тієї людини", - розповів Береза.

За даними депутата, у справі були "втрачені вже нові речові докази - гільзи".

У зв’язку з цим він пообіцяв надіслати до поліції повідомлення про системну втрату речових доказів у справі Макарової протягом трьох років.

"Щоразу щось втрачають. Щойно знаходять - одразу втрачають", - резюмував він.

Нагадаємо, 31 липня 2018 року у Херсоні стався напад на активістку Катерину Гандзюк. Нападник чекав жертву біля під'їзду і хлюпнув на дівчину концентрованою сірчаною кислотою. Жінка отримала опіки 30% тіла. Від отриманих опіків Катерина померла 4 листопада. Її справу одразу ж перекваліфікували на закінчене умисне вбивство.

6 листопада у Верховній Раді України ухвалили рішення про створення тимчасової слідчої комісії для розслідування нападів на активістів

У справі Гандзюк правоохоронці спочатку затримали п’ятьох підозрюваних - організатора злочину та безпосередніх виконавців. Організатори спільноти "Хто замовив Катю Гандзюк?" у Facebook, активісти, а також Telegram-канал The Newsroom оприлюднили власні результати розслідування з посиланням на власні джерела, у яких назвали посередником між замовником вбивства та організатором помічника нардепа Паламарчука Ігоря Павловського. Своєю чергою, Паламарчук спростував всі звинувачення у причетності до вбивства Гандзюк. Разом з цим він звільнив Павловського, аби "уникнути тиску на слідство". У середині листопада суд заарештував Павловського без альтернативи застави.

Крім цього, прокуратура оголосила підозру у цій справі Олексію Левіну на прізвисько "Москаль-молодший". Левін був засуджений за організацію вбивств та розбійних нападів у Херсонській області на водіїв на автомагістралях. Після перших затримань він втік з України. Повідомлялося про те, що Левіна пов'язують з головою Херсонської облради, партійцем "Батьківщини" Владиславом Мангером, партійцем "Блоку Петра Порошенка" Андрієм Гордєєвим та заступником Гордєєва - Євгеном Рищуком. Останній вирішив подати заяву про тимчасове відсторонення від посади на час розслідування резонансної справи.

Уранці 11 лютого Генеральна прокуратура України оголосила підозру очільнику Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру, якого перед тим виключили з партії "Батьківщина". Його звинувачують у безпосередньому замовленні вбивства Гандзюк. За даними прокуратури, Мангер звернувся до посередників Левіна та Павловського. Павловський, своєю чергою, знайшов організатора вбивства Торбіна. Мангер міг дати не менше 10 тисяч гривень для купівлі техніки, а також узгодив суму винагороди у розмірі 5600 доларів. Суд, який тривав понад 3 дні, обрав Мангеру запобіжний захід - тримання під вартою із можливістю внесення застави у 2,5 мільйона гривень. На наступний день заставу було внесено і Мангер повернувся до роботи в Херсонській облраді. Згодом суд відсторонив Мангера з посади очільника Херсонської облради. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація